Pro Kala ry muistuttaa, että erityisesti syksyn pimeydessä olisi tärkeä muistaa riittävä D-vitamiinin saanti. Suositusten mukaan kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa.
Kellojen siirtämisen myötä illat ovat taas entistä pimeämpiä, ja valottomana aikana kala ruokavaliossa nousee entistä tärkeämmäksi. Syynä on sen sisältämä D-vitamiini.
LUE MYÖS: Näitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!
– Sitä saadaan auringonvalosta, mutta Suomen olosuhteissa paistetta ei riitä takamaan D-vitamiinin riittävää saantia. Kala on tärkeimpiä luonnollisia D-vitamiinin lähteitä, sillä kalan lisäksi sitä on runsaasti ainoastaan joissain sienissä, Pro Kala ry:stä muistutetaan.
Kalapasta on helppo ja nopea arkiruoka
Yksi helppo vaihtoehto arkiruoaksi on Pro Kala ry:n mukaan kalapasta.
– Arkiruoan reseptiltä vaaditaan paljon. Ruoan olisi hyvä olla paitsi tietysti maittavaa, myös helppoa ja nopeaa valmistaa. Avuksi tulevat kala ja pasta: molemmat valmistuvat nopeasti, ja niiden yhdistelmä on herkullinen.
Italiassa mereneläväpastat ovat suosittuja, ja erilaisia frutti di mare -reseptejä on rajattomasti. Kenties tunnetuimpia on spaghetti alle vongole, simpukkapasta, jossa simpukat ovat kuorissaan. Pastan joukkoon laitetaan Italiassa sardelleja, katkarapuja ja mustekalaakin- Se perinteisin ja tutuin kalapasta suomalaisille lienee lohi- tai tonnikalapasta, mutta Pro Kala ry suosittelee testaamaan pastoja myös muista kaloista, kuten hauesta tai savusiiasta..
– Pastasta saa hiilihydraatteja, kalasta puolestaan proteiinia. Pastan voi vaihtaa täysjyväversioon ja markkinoilla on myös useita gluteenittomia vaihtoehtoja, joten pastareseptit ovat helposti muokattavissa eri ruokavalioille sopiviksi. Kalan rasva on hyvää, pehmeää rasvaa, ja se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja.
Kari Aihisen supersuosittu savulohipasta onnistuu myös muista kaloista
Oletko sinä jo testannut keittiömestari Kari Aihisen simppeliä ja kehuttua savulohipastaa? Pastaresepti on yksi Makuja.fi-ruokasivuston suosituimmista.
Mehevän pastan salaisuus on currylla maustettu kermainen kastike, joka täydentää ihanasti lohen makumaailmaa. Savulohipasta on helppo lohturuoka kiireiseen arkeen.
– Tämä hetkessä valmistuva pastaruoka on poikieni mieleen, ja tätä reseptiä olen jakanut eniten myös kavereilleni viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Simppeli ja täyttävä pasta, jossa suosikkimausteeni curry elävöittää savulohen ja tillin klassista makuliittoa, Aihinen kertoo Kape 24 h -kirjassa.
Kokeile Kapen kalapastaa vaikka savusiiasta!
NAPPAA RESEPTI: Kari Aihisen Currylla maustettu savulohipasta
LUE MYÖS: Kari Aihinen paljastaa, mistä tunnistaa tuoreen lohifileen, ja miten se kuuluu paistaa: "Tällainen on täydellinen lohi"
Kari Aihinen Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa torstaina 29.10.2020 klo 21 MTV3-kanavalla.
Osittainen lähde: Pro Kala ry