Onko aamupala todella päivän tärkein ateria? Neljä asiantuntijaa vastaa kiisteltyyn kysymykseen
Monipuolinen aamupala antaa energiaa ja auttaa painonhallinnassa, mutta sen syömättä jättäminen ei aiheuta vahinkoa, asiantuntijat muistuttavat.
Olet taatusti pienestä pitäen kuullut sanottavan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Aamupalan väitetään auttavan niin painonhallinnassa kuin energiatasojen ylläpidossa, mutta onko aamupala todella niin tärkeä ateria kuin väitetään? Saako aikuinen jättää syömättä, jos aamulla ei yksinkertaisesti ole nälkä?
Popsugar-sivusto kysyi mielipidettä ravitsemusalan ammattilaisilta, ja vastaukset olivat seuraavanlaisia.
Auttaa painonhallinnassa ja antaa energiaa
Jos heräät aamulla uneksien kananmunista ja sämpylöistä, sinun ei kannata muuttaa aamupalarutiineitasi. Aamupalan syömisestä on nimittäin tutkitusti hyötyä; sen syöminen voi auttaa hillitsemään annoskokoja päivän muilla aterioilla.
– Jokainen ateria on tärkeä, mutta sen lisäksi, että aamupala antaa energiaa aamun aktiviteetteihin, se tarjoaa myös glukoosia aivoille, urheilijoiden ravitsemukseen perehtynyt asiantuntija Cindy Dallow kertoo.
Lisäksi monipuolisella aamupalalla varmistat, että saat edes osan niistä päivittäisistä ravintoaineista, joita elimistösi kaipaa, ravitsemusterapeutti Elora Bazanele lisää.
Paljon riippuukin myös siitä, mistä asioista aamupalasi oikein koostuu. Asiantuntija Lauren Harris-Pincus muistuttaa, että et voi syödä joka aamu croissantteja tai donitseja ja olettaa laihtuvasi. Hän suositteleekin nauttimaan aamun ensimmäisellä aterialla vähintään 20 grammaa vatsan kylläisenä pitävää proteiinia.
Ateriarytmi kannattaa laittaa syyniin
Mutta mitä tapahtuu, jos aamupala jää välistä?
Sen lisäksi, että aamupalan syömättä jättäminen voi johtaa ylensyömiseen päivän muilla aterioilla, se voi aiheuttaa ikävää verensokerin laskua. Aamupäivällä olosi saattaa tuntua vetämättömältä ja ajatuksesi harhailla, mutta mitään varsinaista vahinkoa se ei saa aikaan.
Dawsonin mukaan tyypillisin syy sille, että aamupala ei maistu, johtuu liian raskaasta iltasyömisestä. Päivittäisen kalorinsaannin ja energiatasojen kannalta Dawson suositteleekin kiinnittämään huomiota siihen, mitä lautaselle ilta-aikaan oikein kasaa.
LUE MYÖS: Tutkimus nimesi superiltapalan: Syö tätä ruokaa puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa ja laihdu!
"Sinun ei koskaan tulisi pakottaa itseäsi syömään"
Vaikka aamupalan syömisestä on hyötyä monella tapaa, aamupalan syömiseen tai syömättä jättämiseen on kuitenkin vaikea antaa mustavalkoista vastausta.
– Jos löydät itsesi syömästä aamupalaa heti ylös noustuasi, tee se. Jos et ole nälkäinen ja aamupalan syöminen tuntuu taistelulta, voit aivan hyvin odottaa ja syödä vasta myöhemmin aamulla. Ihminen tarvitsee riittävästi energiaa päivässä, mutta sinun ei koskaan tulisi pakottaa itseäsi syömään, ravitsemusterapeutti Laura Ligos muistuttaa.
Myös osa tutkimuksista tukee ajatusta siitä, että aamupala ei ole sen kummempi ateria kuin mikään muukaan. Vuonna 2014 American Journal of Clinical Nutrition julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan aamupalan syömisellä tai syömättä jättämisellä ei ollut merkittävää roolia painonpudotuksen kannalta. Samaan tulokseen tultiin myös Academy of Nutrition and Dieteticsin vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa.
Jos aamupala ei maistu, voit siis jättää sen välistä, mutta jos aamupala kuuluu oleellisena osana aamujasi, älä missään nimessä mene muuttamaan rutiineitasi.
Lähde: Popsugar
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"