Ostatko mätiä kaupasta? Älä koskaan tee sille näin
Mäti on monelle joulunajan ykkösherkku. Mätiä käyttäessä kannattaa pitää mielessä erityisesti sen säilyvyyteen liittyviä seikkoja.
Mäti on joulunajan hittiruokaa ja moni korkkaa mätikauden itsenäisyyspäivänä. Pro Kala ry muistuttaa, että mädistä on moneksi.
Mäti syödään sellaisenaan ja kuumentamatta. Sen parhaat kumppanit ovat smetana ja hienonnettu punasipuli, lisäksi makuja täydentämään sopii tilli.
– Moni pitää mätiä herkkujen herkkuna, ja pienikin määrä sitä nostaa annoksen aivan uudelle tasolle. Mäti sopii loistavasti talven juhlakauteen, ja sillä on paikkansa niin itsenäisyyspäivän herkutteluissa kuin pikkujoulukaudella ja joulupöydässäkin, yhdistys muistuttaa tiedotteessa.
Monikäyttöinen mäti
Mäti sopii esimerkiksi blinien kumppaniksi, kalalautaselle, alkupaloihin, voileipäkakkuun, uuniperunooiden päälle sekä tietysti legendaariseen mätidippiin.
Mädin suosio kasvoi räjähdysmäisesti muutama vuosi sitten juurikin hittiresepti mätidipin vuoksi.
– Kiinnostus mäteihin perustuu juuri niiden helppokäyttöisyyteen ja toisaalta siihen, että ylipäätään laadukkaampien tuotteiden suosio on viimeisen vuoden aikana kasvanut. Myös tuollaisilla helpoilla resepteillä, joita somessa jaetaan voi olla vaikutusta kasvuun, kertoi tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen K-ryhmän tiedotteessa vuonna 2021.
Älä tee näin, jos ostat mätiä
Miten eri mädit eroavat toisistaan? Lue lisää eri mätien eroista.
Pro Kala ry muistuttaa, että mätiä voi ostaa sekä pakastettuna että tuoreena esimerkiksi kauppojen palvelutiskeiltä.
Jos ostat pakastettua mätiä, sen sulatuksen kanssa tulee olla erityisen tarkkana. Älä koskaan sulata mätiä esimerkiksi kuumassa vesihauteessa tai mikrossa. Mäti voi tällöin herkästi pilaantua. Mäti tulee sulattaa jääkaapissa yön yli.
Mädin kohdalla on syytä muista myös sen lyhyt säilyvyysaika.
– Mäti on tuoretuote, joka säilyy jääkaapissa pari päivää. Säilyvyys kannattaa varmistaa palvelutiskiltä tai purkin kyljestä, Pro Kala ry:n tiedotteessa muistutetaan.
Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua. Kysy kaupastasi! Kaksi kertaa pakastaminen muutta mädin rakenteen.
Katso myös video: Aleksi bongasi syksyllä vantaalais-Lidlin lohifileistä yllättävän yksityiskohdan
Lähde: Pro Kala ry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka