Älä tee tätä virhettä, jos ostat pakastettua mätiä kaupasta
Mäti on sesongin juhlava herkku! Jos ostat mätiä kaupasta, kannattaa pitää mielessä muutama seikka sen käsittelyyn ja säilyvyyteen liittyen.
Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin kerrottiin, joulukuu on ruokakaupoissa kalatuotteiden kulta-aikaa. Joulukuussa kalaa myydään jopa 50 prosenttia normaalia kuukautta enemmän.
Myös erilaiset mädit kuuluvat olleellisena osana monen suomalaisen joulunaikaan. Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että mäti on arvostettu herkku, joka tekee tarjoiluista heti erityisen juhlavan tuntuiset.
– Mätejä on kaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Mädeillä on omat sesonkinsa, ja juuri nyt kirjolohen mätiä on hyvin saatavilla tuoreena. Sitä saa myös kylmäsavustettuna, yhdistyksestä muistutetaan.
Lue myös: Kuuluuko tämä ruoka sinun joulupöytääsi? Raivannut vaivihkaa tiensä suomalaisten uudeksi suosikiksi
Mätejä moneen makuun
Kaikki mädit ovat herkullisia, mutta mätimunien koko ja väri vaihtelevat kalalajin mukaan. Kirjolohen mäti on suurirakeista ja oranssinpunaista, kun taas muikun ja mateen mätihelmet ovat pienempiä.
Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Siianmäti on melko kirkkaan oranssia. Kaviaari on sen sijaan sammenmätiä ja väriltään mustaa.
Viime vuosina kauppojen valikoimat ovat kasvaneet myös niin sanotuilla kasviperäisillä kaviaareilla, jotka on tehty merilevästä. Kyseiset tuotteet sopivat esimerkiksi kala-allergikkojen ruokavalioon.
Älä sulata pakastemätiä mikrossa
On myös syytä tietää muutama seikka mädin säilyvyyteen ja käsittelyyn liittyen. Kalaneuvokselta muistutetaan, että mäti pilaantuu helposti, joten sen käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta.
Pakasteena ostettu mäti säilyy pakastimessa useita kuukausia. Jääkaapissa mätiä ei sen sijaan pidä säilyttää pitkään, ja silloinkin jääkaapin tulee olla riittävän kylmä. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden
Muista myös, että pakastemätiä ei pidä sulattaa mikrossa tai kuumassa vedessä, vaan jääkaapissa. Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua, joten asia kannattaa varmistaa kaupasta. Kaksi kertaa pakastaminen muutta mädin rakenteen.
Tarjoile mäti vaikka suosittuna dippinä!
Mitä mäti sitten kannattaa kotioloissa nauttia? Yksinkertaisimmillaan mäti maistuu sellaisenaan esimerkiksi punasipulin ja smetanan kanssa tarjoiltuna. Voit nautiskella mädin kaverina esimerkiksi perunaa tai blinejä.
Joulukuussa 2021 Suomessa nousi isoksi ilmiöksi mätidippi. Alun perin mätidipin ohje nousi suosituksi Instagramin @imanjaleenasafkaa -tilillä.
Nappaa ohje: Mätidippi – helppo hittiohje
Lue myös: K-ruokakaupoissa havaittiin iso ilmiö: Suomalaiset hamstraavat nyt mätiä – syynä tämä hittiresepti?
Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"