Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Älä tee tätä virhettä, jos ostat pakastettua mätiä kaupasta

6:58img
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot
Julkaistu 09.12.2022 13:25

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mäti on sesongin juhlava herkku! Jos ostat mätiä kaupasta, kannattaa pitää mielessä muutama seikka sen käsittelyyn ja säilyvyyteen liittyen.

Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin kerrottiin, joulukuu on ruokakaupoissa kalatuotteiden kulta-aikaa. Joulukuussa kalaa myydään jopa 50 prosenttia normaalia kuukautta enemmän. 

Myös erilaiset mädit kuuluvat olleellisena osana monen suomalaisen joulunaikaan. Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan, että mäti on arvostettu herkku, joka tekee tarjoiluista heti erityisen juhlavan tuntuiset.

– Mätejä on kaupoissa ympäri vuoden joko tuoreena tai pakastettuna. Mädeillä on omat sesonkinsa, ja juuri nyt kirjolohen mätiä on hyvin saatavilla tuoreena. Sitä saa myös kylmäsavustettuna, yhdistyksestä muistutetaan.

Lue myös: Kuuluuko tämä ruoka sinun joulupöytääsi? Raivannut vaivihkaa tiensä suomalaisten uudeksi suosikiksi

Mätejä moneen makuun

madit

Kuvassa ylärivissä muikun, kirjolohen ja hauen mäti ja alarivissä mateen, siian, silakan ja härkäsimpun mäti.

Kaikki mädit ovat herkullisia, mutta mätimunien koko ja väri vaihtelevat kalalajin mukaan. Kirjolohen mäti on suurirakeista ja oranssinpunaista, kun taas muikun ja mateen mätihelmet ovat pienempiä.

Mateenmäti on väriltään vaaleankeltaista ja muikunmäti oranssinkeltaista. Siianmäti on melko kirkkaan oranssia. Kaviaari on sen sijaan sammenmätiä ja väriltään mustaa. 

Viime vuosina kauppojen valikoimat ovat kasvaneet myös niin sanotuilla kasviperäisillä kaviaareilla, jotka on tehty merilevästä. Kyseiset tuotteet sopivat esimerkiksi kala-allergikkojen ruokavalioon.

Älä sulata pakastemätiä mikrossa

On myös syytä tietää muutama seikka mädin säilyvyyteen ja käsittelyyn liittyen. Kalaneuvokselta muistutetaan, että mäti pilaantuu helposti, joten sen käsittelyssä on huolehdittava hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta.

Pakasteena ostettu mäti säilyy pakastimessa useita kuukausia. Jääkaapissa mätiä ei sen sijaan pidä säilyttää pitkään, ja silloinkin jääkaapin tulee olla riittävän kylmä. Sulatettuna se säilyy hyvänä noin vuorokauden

Muista myös, että pakastemätiä ei pidä sulattaa mikrossa tai kuumassa vedessä, vaan jääkaapissa. Sulana myytävä mätikin voi olla kertaalleen pakastettua, joten asia kannattaa varmistaa kaupasta. Kaksi kertaa pakastaminen muutta mädin rakenteen.

Tarjoile mäti vaikka suosittuna dippinä!

mätidippi

Imanin ja Leenan mätidippi nousi ilmiöksi vuonna 2021.

Mitä mäti sitten kannattaa kotioloissa nauttia? Yksinkertaisimmillaan mäti maistuu sellaisenaan esimerkiksi punasipulin ja smetanan kanssa tarjoiltuna. Voit nautiskella mädin kaverina esimerkiksi perunaa tai blinejä. 

Joulukuussa 2021 Suomessa nousi isoksi ilmiöksi mätidippi. Alun perin mätidipin ohje nousi suosituksi Instagramin @imanjaleenasafkaa -tilillä.

Nappaa ohje: Mätidippi – helppo hittiohje

Lue myös: K-ruokakaupoissa havaittiin iso ilmiö: Suomalaiset hamstraavat nyt mätiä – syynä tämä hittiresepti?

Lähteet: Pro Kala ry, Kalaneuvos

Tuoreimmat aiheesta

Kala