Insider haastatteli kolmea ammattilaiskokkia, jotka listasivat vinkkinsä ruokaostosten tekemiseen. Älä sorru näihin virheisiin ruokakaupassa.
Videolla: Mitä kaikkea kahden euron hävikkilaatikko voi pitää sisällään?
Välttämällä yleiset sudenkuopat voit säästää ruokaostoksissa ja ehkäistä turhaa ruokahävikkiä.
1. Älä mene kauppaan ilman ostoslistaa
Ruokaostosten tekeminen ilman ostoslistaa on ”vaarallista”, sanoo amerikkalaisessa kulinaarisessa instituutissa työskentelevä keittiömestari Barry Tonkinson.
– Supermarketeissa luotetaan ihmisten impulssiostoksiin ja he yrittävät kiinnittää huomiosi tiettyihin tuotteisiin, Tonkinson sanoo.
Siksi kauppaan kannattaa lähteä hyvin suunnitellun ostoslistan kanssa. Rahaa säästyy ja vähemmän ruokaa päätyy todennäköisesti roskiin.
2. Älä mene kauppaan nälkäisenä
Nälkäisenä kauppaan menemistä voisi verrata kauppareissuun ilman ostoslistaa: heräteostosten todennäköisyys kasvaa, jos sinulla on kurniva nälkä. Brabo Brasserie -ravintolan kokki Sebastien Rondier kertoo omakohtaisesta kokemuksestaan:
– Kun teen tämän virheen, ostan enemmän himon kuin tarpeen perusteella, Rondier sanoo.
Näin myös kauppalasku kasvaa.
3. Tee ostoslistastasi oikeasti järkevä
Pelkkä ostoslistan huolimaton kasaaminen ei riitä: sen pitäisi olla myös hyvin suunniteltu. Laadi ostoslista niin, että ostokset on jaoteltu kaupan kulkureittisi mukaisesti.
– Listan ei tarvitse olla hyllyntarkasti täydellinen, mutta raaka-aineiden kannattaisi olla vähintäänkin ryhmitelty omiin kategorioihins, kuten maitotuotteet, pakasteet, hedelmät ja vihannekset ja niin edelleen, keittiömestari ja Culinary Health Solutions -keskuksen valmentaja Ken Immer sanoo.
Jos ostoslista on sekava, säntäilet todennäköisesti kaupassa puolelta toiselle ja saatat unohtaa ostoksia. Lisäksi ylimääräiset koukkaukset turhauttavat ja saatat sortua tämän johdosta heräteostoksiin.
4. Kalliiden brändien ostaminen laadun vuoksi ei välttämättä kannatakaan
Ruoan tuotemerkin ei tarvitse olla aina se kallein saadaksesi varmasti laadukkaita tuotteita, keittiömestari Barry Tonkinson muistuttaa.
– On tietysti tiettyjä brändejä, joita ilman et osaa olla. Mutta todellisuudessa edullisemmat kaupan omat merkit ovat usein ihan samanlaatuisia kuin kalliimmat brändituotteet.
Tonkinson nostaa esimerkeiksi vihannekset, riisin ja ruoanlaittoöljyt. Halpismerkkien joukosta voi löytyä todella hyviä vaihtoehtoja, mikä tulee monelle yllätyksenä.
5. Älä osta tukkupakkauksia, ellet oikeasti tarvitse niitä
Isojen tukkupakkauksien tai ”osta kolme, maksa kaksi” -tarjoustuotteiden ostaminen saattaa vaikuttaa paperilla säästöratkaisulta, mutta se ei välttämättä aina ole totuus. Mieti tarkkaan, tarvitsetko todella näitä tuotteita, vai onko riski, että osa niistä pilaantuu ja päätyy roskiin. Silloin olet säästämisen sijaan tuhlannut rahojasi.
– Jos tuote ei ollut jo valmiiksi ostoslistallasi tukkupakkauksena, älä osta tukkutarjouksia, vaan noudata ostoslistaasi, Tonkinson sanoo.
Lue myös: S-ryhmä tekee Lidlit! Kahden euron ruokalaatikko myyntiin kymmeniin S-marketeihin: "Varma hitti"
Lähde: Insider
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2020.