Lahdessa paikallinen grilliherkku on lihamuki, jonka syömisestä käydään vuosittain jopa kansallista suosiota keränneet maailmanmestaruuskisat.
Kysyypä keneltä tahansa lahtelaiselta, tuntuu lihamuki olevan legendaarinen ruokaherkku.
MTV Makuja selvitti tarkemmin, mitä mukiin tulee. Lihamukin sisältöä ja herkun historiaa valotti lihamukin maailmanmestaruuskisojen isä, lahtelainen Antti Vedenpää.
– On semmoinen sanonta, että lahtelainen päättää itse, vastaa Vedenpää naureskellen.
Vedenpää kertoo, että grillillä muki usein täytetään perinteisellä kebab-suikaleella. Lihamukin syönnin MM-kisoissa taas syödään laadukasta, paikallisesta kauppahallista hankittua, suikaloitua possun lapaa.
MM-kisoissa nautittava liha marinoidaan itse ja sitä kypsytetään parin päivän ajan. Cokiksen pahvimuki täytetään uskaliaille kisaajille astetta paremmalla suikaleella ja lihaisuus saattaa joillekin kilpailijoille tulla pienenä yllätyksenä.
– Joissakin pizzerioissa saatetaan kuppiin lisätä myös salaattia, mikä on valtava virhe, huomauttaa Vedenpää.
Mutta ravintola-alan ammattilainen lisää heti perään ymmärtävänsä tietynlaisen kustannustehokkuuden klassikkoannoksen tarjoilussa.
Suurten salaisuuksien miehet
Kastiketta lihalle kuitenkin saa lisätä. Lihamukin syömisen maailmanmestaruuskisoissa kastikkeetkin tehdään tuoreista raaka-aineista itse. À la carte -kokkina toimiva Kai Lindroos toimii Vedenpään oikeana kätenä ja valmistaa soossit salaisella reseptillä.
– Olen nähnyt jotain reseptilistaa Kaitsun tomaatti-chilin ja piimäpohjaisen valkosipulikastikkeen ohjeista, mutta kukaan ei Kaitsun lisäksi tiedä tarkalleen mitä niihin tulee, Vedenpää valottaa.
Kisoissa lihamukeja syödään mahdollisimman nopeasti kolme kupillista, mutta yksikin muki riittää tavalliselle herkuttelijalle. Klassikkoannosta kannattaa ehdottomasti seuraavalla Lahden matkalla maistaa.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.