Mestaruutta puolustava kisaaja perui tulonsa viime hetkellä – säikäyttikö 1,2 kiloa lihaa voittajan?

kisat17
Lihamukin syömisen MM-kisat järjestettiin lauantaina Lahdessa. Antti Vedenpää / Toisen kuvan lähde Lahtiblogin Facebook

Viikonloppuna Lahdessa kisattiin hiihdon lisäksi lihamukin syömisen maailmanmestaruudesta. Edellisvuoden mestari peruutti viime hetkellä tulonsa, mutta vapaaehtoisista haastajista ei ollut pulaa.

Baarimikkona työskentelevä Antti Vedenpää on lahtelaisen lihamukin syöntikilpailun isä. Itse Vedenpää ei koskaan ole ottanut hotkimiseen osaa, sillä ruokaa rakastava mies syö mieluummin nautinnolla. 

Alkujaan lihamukin syönnistä tulivat kisaamaan paikalle kutsutut kaverit. Kuusi vuotta sitten ensimmäisen kerran järjestetty kisa kiinnosti kuitenkin heti muitakin.

– Tarpeeksi tyhmä idea toimii, nauraa Vedenpää maanantai-aamuna kotonaan Lahdessa.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Uhoajia riittää, mutta harva kykenee tuhoamaan yli kilon annoksen lihaa

Nopeus ratkaisee näissäkin MM-mittelöissä. Voiton vie se, joka ensimmäisenä saa syötyä 1,2 kiloa possun lavasta tehtyä suikalelihaa. Liha tarjoillaan lahtelaisesti perinteikkäistä pahvisista cokis-kupeista, joita jokaiselle kilpailijalle annetaan kolme kappaletta. Annoksessa on 400 grammaa lihaa ja itsetehdyt soosit mausteena.

Kisaajien määrä on vakiintunut neljään. Edellisvuoden mestari saa yleensä kolme haastajaa. Vedenpää väläyttelee kuitenkin ideaa alkukarsinnoista, joihin useampi voisi osallistua.

– Aina löytyy niitä, jotka ovat innostuneita, mutta joilla kantti ei sitten riitäkään loppuun saakka, Vedenpää sanoo.

"Jotain viihdykettä piti keksiä"

Vedenpää on ollut mukana järjestämässä tänä vuonna jo 17. kerran järjestettyä lahtelaista musiikkitapahtumaa Roosterfestiä. Siitä sai alkunsa myös lihamukin MM-kisat. Akustiset bändit soittivat usein darraklubiksi nimetyssä tapahtumassa, mutta sitten tuli idea syömiseen liittyvästä kilpailusta.

– Jotain viihdykettä ihmisille piti keksiä, Vedenpää kertoo.

Tämän vuoden kisa on ohitse, ja vaikka viime vuoden mestaria ei paikalle saatukaan, kehkeytyi Lahden Ravintola Tirrassa silti huikea jännitysnäytelmä lihamukien äärellä.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!