Jo pieni määrä riittää: Ylistetty ruoka-aine voi auttaa pitämään verenpaineen kurissa

2:10img
Tunnetko "perussairauksien" riskitekijät? Videolla kerrotaan, mitkä samat asiat monien tautien taustalla vaikuttavat.
Julkaistu 17.03.2022 09:14

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Säännöllisesti pähkinöitä nauttivat säästyvät verenpaineen kohoamiselta muita todennäköisemmin. Vaikutuksia nähdään, kun pähkinöitä syö ainakin 15 grammaa viikoittain.

Tiedot käyvät ilmi korealaistutkimuksesta, johon osallistui 10 000 yli 40-vuotiasta miestä ja naista, joilla ei ollut korkeaa verenpainetta tutkimuksen alkaessa.

Seurannan aikana 2 000 osallistujalla todettiin korkea verenpaine, mutta sairastumiset eivät jakaantuneet tasaisesti. Tulosten perusteella vähintään 15 grammaa viikoittain pähkinöitä nauttivien riski saada verenpainediagnoosi oli noin neljänneksen pienempi kuin osallistujien, jotka söivät pähkinöitä harvemmin.

Yhteys myös voimistui, jos pähkinöitä söi enemmän.

Kourallinen pähkinöitä päivässä

Pieni kourallinen pähkinöitä painaa noin 30 grammaa, mitä pidetään sopivana päiväannoksena. Pähkinät tulisi syödä maustamattomina ja kuorruttamattomina.

Lähde: Sydänliitto

Lue myös: Pekaanipähkinöitä kannattaisi syödä päivittäin – tutkimus paljasti suotuisia vaikutuksia jo kahdessa kuukaudessa

Pähkinöiden terveyshyödyt todettu aiemminkin

Pähkinöiden lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt julkaistuihin tuloksiin, mutta pähkinöiden terveyshyödyt on todettu monissa tutkimuksissa aiemminkin.

Pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, antioksidantteja ja kuituja, mitkä osana muutenkin terveellistä ruokavaliota voivat pienentää muun muassa sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Lue myös: Pirullinen vaiva vaanii miljoonien suomalaisten henkeä – tässä vaiheessa pelkkä elämäntaparemontti ei enää riitä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Nostaako stressi verenpainetta? Alla olevalla videolla pureudutaan suomalaisten kansantaudin syihin ja hoitokeinoihin.

10:29img

Katso video: Stressi nostaa verenpainetta – faktaa vai fiktiota?

Tuoreimmat aiheesta

Verenpaine