Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pasi Ketolainen saavutti harvinaisen ja himotun viinitutkinnon – ei kannata ryppyotsaisuutta: "Ainoa kysymys, johon pitää osata vastata on, että maistuuko kyseinen lasi itselle vai ei"

pasi ketolainen
Shutterstock/Joonas Ojala
Julkaistu 26.03.2020 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maahantuontiyritys Viinitien kaupallinen johtaja Pasi Ketolainen, 46, on viidentenä suomalaisena suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon.

Viinitien kaupallinen johtaja Pasi Ketolainen on Suomen viides ja maailman 397:s Master of Wine. Uransa viinien parissa jo kertaalleen lopettanut Ketolainen käytti vaativan MW-tutkinnon suorittamiseen oman työnsä ohessa kaikkiaan 15 opiskeluvuotta. 

Korkeimman ja vaikeimmin saavutettavan gastronomiaan liittyvän Master of Wine -ammattitutkinnon on maailmassa suorittanut vuodesta 1953 lähtien vain 397 ihmistä. Näistä kaksi työskentelee nyt suomalaisessa viinien maahantuontiyrityksessä Viinitiessä, sillä Pasi Ketolaisen kollega Heidi Mäkinen suoritti MW-tutkinnon kolmen vuoden ennätysajassa valmistuen syksyllä 2019. Suomen Master of Wine -tutkinnon suorittaneet ovat Essi Avellan, Taina Vilkuna, Tuomas Meriluoto, Heidi Mäkinen ja Pasi Ketolainen.

Pasi Ketolaiselle ajatus MW-tutkinnon suorittamisesta syntyi ensimmäisen kerran vuonna 1999, joten unelman toteutuminen nyt 21 vuoden jälkeen on osoitus periksiantamattomuudesta ja kansainvälisen viiniyhteisön kollegiaalisesta tuesta.

Ketolainen kertoo, että hänen kiinnostuksensa makuihin ja niiden vivahteisiin syntyi jo lapsuudenkodin keittiössä. Kipinä viiniin puolestaan syttyi yläkoulun luokkaretkellä Saksaan. 

– Kokeiltuani parin vuoden ajan valtiotieteiden opiskelua hakeuduin intohimoni pariin ravintolakoulu Perhoon ja sitä kautta töihin ravintolaan. Into oppia tuntemaan viinejä, olutta ja niiden kulttuurillista sekä kansantaloudellista merkitystä ei loppunut koskaan, joten olen aina halunnut opiskellut työni ohessa, äskettäin myös MBA-tutkinnon suorittanut tuore Master of Wine Pasi Ketolainen kertoo.

Ketolainen oli jo luovuttamassa Master of Wine -tutkinnon osalta, mutta vanhat opiskelukaverit kannustivat opintojen päättämiseen.

– Vaikka tutkinnon suorittamiseen meni lopulta todennäköisesti kauemmin kuin keneltäkään aiemmin, sain pitkäksi venähtäneistä opinnoista valtavan syvällisen kokemuksen ja laajan kontaktiverkoston alan parhaita asiantuntijoita

"Ainoa kysymys, johon pitää osata vastata on, että maistuuko kyseinen lasi itselle vai ei"

15d817d3-32bf-4a4b-b599-6492413b5e47

Pasi Ketolainen ei kannata turhaa ryppyotsaisuutta viinien kanssa.

Maailman arvostetuimman viinialan tutkinnon suorittaakseen tulee henkilön todistaa syvällinen osaamisensa kaikesta viiniin ja viinikulttuuriin liittyvästä. Lisäksi Ketolaisen tuli osoittaa ymmärtävänsä kokonaisvaltaisesti viinin yhteiskunnallinen, taloudellinen ja terveydellinen merkitys haasteineen ja mahdollisuuksineen. Lopputyössään Wine distributors’ views regarding the current and future status of the restaurant supply chain in Finland Ketolainen analysoi suomalaisen ravintola-alan viinitoimitusketjun tulevaisuutta.

– Vaikka suomalainen viinikulttuuri onkin kehittynyt jättiharppauksin, on meillä japanilaistyyppisenä insinöörikansana tarpeetonta viineihin liittyvää epävarmuutta ja tietämättömyyden puutteen pelkoa. Teemasta innostuneet suhtautuvat viineihin toisinaan liian vakavasti ja ryppyotsaisesti, seuralaisiaan knoppitiedoilla kiusaten. Viinin alkuperän, rypälelajin, valmistustavan, kehitysasteen tai poimijan kätisyyden analysointi voi toki olla kiinnostava kognitiivinen haaste, mutta mielestäni ainoa kysymys, johon pitää osata vastata on, että maistuuko kyseinen lasi itselle vai ei, tiivistää Ketolainen.

Ketoilainen kuitenkin toivoisi, että kun se sopiva maku sitten löytyy, ihmiset voisivat välittää enemmän siitä, mitä he nauttivat. 

– Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi aikaa mihinkään, minkä syntyyn ei liity intohimo yrittää parastaan. Viineissä tähän intohimoon tutustuminen vaatii useimmiten uskallusta ostaa perustasoa hieman parempaa viiniä. Vähempikin viini maistuu parhaiten hyvässä seurassa ja kun viinin tai minkä tahansa alkoholin nauttimisessa pitää myös taukoja, maistuu lasillinen taas paljon ainutlaatuisemmalta.

Lue myös: Tässä on Suomen ylivoimaisesti suosituin punaviini – oletko maistanut? 

Lähde: Viinitie

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Juomat