Pikkujoulukausi ja edessä oleva joulu nostavat viinin myyntiä huimasti. Ummikkokin pärjää viiniostoksilla parin vinkin ja asiantuntevan myyjän avulla.
Miten yhdistää ruoka ja viini? Asiantuntija-apua on yleensä helposti saatavilla viiniostoksilla, mutta joitakin kikkoja on helppo oppia itsekin. Näin esimerkiksi kiireessä selviää viiniostoksilta nopeammin pois, kun apua ei välttämättä tarvitsekaan pyytää.
Ruokajuomaksi kuohuvaa
Viini-lehden päätoimittaja Mikko Numminen antaa herkullisen vinkin ruokaviinin valintaan: Usein aperitiiviksi tai jälkiruokajuomaksi mielletty kuohuviini on myös erinomainen ruokajuoma.
– Opin eräältä viiniasiantuntijalta, että kuohuviini on helpoin tapa ratkaista viiniongelma. Kuohuviini on siinä mielessä ruokaystävällinen valinta, että vaikka olisi mausteinenkin ruoka, niin kuplat pitävät sen hyvin koossa.
Myös rosékuohuviiniä kannattaa kokeilla pääruokajuomana, sillä siinä on enemmän pontta kuin vaaleassa kuohuviinissä.
Ruoan kanssa tarjoiltu kuohuviini kannattaa kaataa perinteisten, kapeiden lasien sijaan vaikka valkoviinilaseihin.
Päivitä vanhat viiniopit
Totuttu oppi punaviinistä punaisen lihan ja valkoviinistä vaalean lihan parina on Nummisen mukaan jo vanhanaikainen. Hän kertoo, että esimerkiksi vasikan kanssa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös valkoviiniä. Yllättävätkin makuparit voivat Nummisen mukaan sopia erinomaisesti yhteen.
Haastavina ruokina viinin valinnan kannalta pidetään sieniä ja reilusti tomaattia sisältäviä ruokia. Tomaatti tuo esiin karvaita makuja viinissä, joten tomaattiruokien kanssa on hyvä välttää tammitynnyrissä kypsytettyjä viinejä.
– Sauvignon Blanc- ja Riesling-rypäleistä tehdyt viinit harvemmin kypsytetään tammitynnyreissä, joten niitä kannattaa käyttää tomaattiruokien kanssa. Sieniruoissa viinisuositus sen sijaan lähtee useimmiten kastikkeesta, Numminen summaa.
Runsaaseen pöytään tasapainoista viiniä
Osa suomalaisista kohtaa myös vuosittain niin sanotun joulupöytäongelman. Ruokalajeja on niin paljon, että viinin valinta menee helposti metsään. Numminen suosittelee valitsemaan mahdollisimman tasapainoisen viinin runsaaseen pöytään, mutta muistuttaa, että viinit nousevat arvoonsa ruokapöydässä, jossa tarjolla on vähemmän, mutta parempaa.
– Ja viiniä tarjoillessa tulee aina muistaa se, että viini ei pidä nopeista lämmönvaihteluista, Numminen muistuttaa.
Viinin jäähdyttäminen pikaisesti pakastimessa saattaa siis pahimmillaan tehdä hallaa sen maulle, joten viinit kannattaa muistaa laittaa viilenemään tarjoilulämpöisiksi hyvissä ajoin.
LUE MYÖS:
Tiesitkö? Helpot kikat parantavat viinin ja oluen makua
6 yllättävää olutfaktaa – näitä et tiennyt!
Emma Karki, emma.karki(at)mtv.fi