Yleinen harhaluulo grilliviineistä – asiantuntijalta juomasuositus: "On aika tykki"

KATSO VIDEO: Viiniasiantuntija Ilkka Sirénin viinitärpit juhannukseen.

Mitä viiniä juhannukseksi? Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kertoi Huomenta Suomessa grilliviinitärppinsä.

Juhannuksena suomalaisten grilleissä tirisevät monenlaiset herkut. Moni haluaa myös yhdistää ruoan hyvän viinin kanssa.

Miten haastavaa grilliruoan yhdistäminen viinin kanssa oikeastaan on?

– En sanoisi, että se on haastavaa. Pitää miettiä, että kukaan meistä ei lasi kädessä nuole sitä Weberin ritilää siellä. Oikeasti se ruoka on keskiössä ja grilli on vain valmistusväline. Toki se antaa intensiivisen maun ruokaan, viiniasiantuntija Ilkka Sirén kertoi Huomenta Suomessa.

Viinivalinta kannattaa tehdä siis sen perusteella, millaisia ruokia grilliin aikoo laittaa. 

Rentoja viinejä rentoon grillailuun

Grillaus on Sirénin mukaan rentoa puuhaa ja se saa näkyä viineissäkin. Huomenta Suomen studiossa maisteltiin keskiviikkona tölkkiin, pussiin ja perinteiseen "tonkkaan" pakattuja viinejä. 

– En lähtisi näitä vuosikausia kellarissa hilloamaan. Suurin osa myydyistä viineistä on sellaisia, jotka kulutetaan viikon sisällä. Ei monet mieti, että hankitaan viini kellarin helmeksi. Nämä viinit sopivat kesäiseen rentoon meininkiin. 

Yleinen harhaluulo grilliviineistä

Asiantuntija muistuttaa, että viinit ja ruoat yhdistyvät joskus yllättävilläkin tavoilla.

– Jos meillä on rasvainen makkara ja hapokas valkoviini, niin se yhdistelmä on pomminvarma. 

Se, että liharuoat pitäisi aina yhdistää punaviinin ja kalaruoat valkoviinin kanssa on asiantuntijan mukaan myytti. Nykypäivänä grillissä saattavat tiristä samaan aikaan makkarat, lihat ja erilaiset kasvikset. 

– Siinä tapauksessa valkoviini ja roseeviini ovat mielestäni huomattavasti monipuolisempia grilliviinejä punaviinin verrattuna. Jos sinne menee naudanlihaa, niin sitten kannattaa valita punaviini. 

"The best grilliviini"

Sirén paljastaa myös omasta mielestään parhaan grilliviinin.

– Jos minulta kysytään, että mikä on "the best grilliviini", niin mielestäni puolikuiva roseeviini on aika tykki. Se käy hyvin monenlaisten ruokien kanssa… kana, kala, kasvisruoat, jopa jotkut bbq-ribsit, niin jes!

Jos grilliin on sen sijaan lipsahtanut esimerkiksi flank steak tai entrecote, niin silloin punaviini on Sirénin mukaan paikallaan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.