Yllättävä viini nousemassa suosioon Suomessa
Monipuolinen ja hauska italialainen lambrusco sopii niin ruokaviiniksi kuin seurustelujuomaksi.
Italiasta lähtöisin olevan lambruscon pariin ovat Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmin mukaan löytäneet varsinkin nuoremman sukupolven viiniharrastajat.
Lambrusco-rypälelajikeperheestä valmistetaan yleisimmän punaviinin lisäksi myös valko- ja roseeviiniä ja sitä löytyy ihan kaikista makeusasteista.
Alkon järjestämässä trenditilaisuudessa todettiin, että lambrusco-viinit ovat ikään kuin "vastalause viinipönötykselle". Ensi kertaa maistaessaan ei välttämättä ole nimittäin ihan varma, mitä siitä pitäisi ajatella.
Lue myös: Juha ja Antti maistelivat 400 viiniä – tällainen on vuoden punaviini 2023: "Muhevia vivahteita"
Herkullista ja pirskahtelevaa rentoutta
Lambrusco on hieman pirskahtelevaa ja mausta nousevat esille Lindströmin mukaan usein villivadelmat ja oikein mehukkaat kirsikat.
Etenkin kuivempia punaisia lambruscoja kannattaa Lindströmin mukaan kokeilla pizzan tai lasagnen kanssa.
– Siinä on mielestäni tietynlaista herkullista rentoutta. Lambrusco puhuu juuri sen puolesta, että ei viiniä tarvitse aina ottaa kauhean vakavasti. Sillä en tarkoita, etteikö lambrusco olisi vakavasti otettava viinityyli, Lindström sanoo.
Lambrusco, jossa on hieman jäännössokeria, on Lindströmin mukaan tyylikäs vaihtoehto myös aasialaistyylisten pataruokien kanssa, joissa käytetään paljon aromaattisia mausteita.
– Jos lambrusco-pullon etiketistä löytyy termi amabile tai dolce, se tarkoittaa, että viini on makeimmasta päästä, jolloin se sopii hyvin esimerkiksi jälkiruokaviiniksi. Esimerkiksi suklaisten jälkkäreiden tai ihan maitosuklaan kanssa, Lindström vinkkaa.
Kesällä lambrusco kannattaa tuoda pöytään marjaisten jälkiruokien kaveriksi.
– Lettuja jollain itsetehdyllä marjahillolla tai -kompotilla. Ei yhtään huono, Lindström fiilistelee.
Katso myös: Halpa vs. kallis: Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka