Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yllättävä viini nousemassa suosioon Suomessa

1:16img
KATSO MYÖS: Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti.
Julkaistu 20.01.2024 17:33

Emmi Niiniaho

Monipuolinen ja hauska italialainen lambrusco sopii niin ruokaviiniksi kuin seurustelujuomaksi.

Italiasta lähtöisin olevan lambruscon pariin ovat Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmin mukaan löytäneet varsinkin nuoremman sukupolven viiniharrastajat.

Lambrusco-rypälelajikeperheestä valmistetaan yleisimmän punaviinin lisäksi myös valko- ja roseeviiniä ja sitä löytyy ihan kaikista makeusasteista.

Alkon järjestämässä trenditilaisuudessa todettiin, että lambrusco-viinit ovat ikään kuin "vastalause viinipönötykselle". Ensi kertaa maistaessaan ei välttämättä ole nimittäin ihan varma, mitä siitä pitäisi ajatella.

Lue myös: Juha ja Antti maistelivat 400 viiniä – tällainen on vuoden punaviini 2023: "Muhevia vivahteita"

Herkullista ja pirskahtelevaa rentoutta 

Lambrusco on hieman pirskahtelevaa ja mausta nousevat esille Lindströmin mukaan usein villivadelmat ja oikein mehukkaat kirsikat.

Etenkin kuivempia punaisia lambruscoja kannattaa Lindströmin mukaan kokeilla pizzan tai lasagnen kanssa.

– Siinä on mielestäni tietynlaista herkullista rentoutta. Lambrusco puhuu juuri sen puolesta, että ei viiniä tarvitse aina ottaa kauhean vakavasti. Sillä en tarkoita, etteikö lambrusco olisi vakavasti otettava viinityyli, Lindström sanoo.

lambrusco, punaviini

Usein lambrusco-viineissä on luonnostaan matalampi alkoholipitoisuus ja viini toimiikin hyvin esimerkiksi alkumaljana.

Lambrusco, jossa on hieman jäännössokeria, on Lindströmin mukaan tyylikäs vaihtoehto myös aasialaistyylisten pataruokien kanssa, joissa käytetään paljon aromaattisia mausteita.

– Jos lambrusco-pullon etiketistä löytyy termi amabile tai dolce, se tarkoittaa, että viini on makeimmasta päästä, jolloin se sopii hyvin esimerkiksi jälkiruokaviiniksi. Esimerkiksi suklaisten jälkkäreiden tai ihan maitosuklaan kanssa, Lindström vinkkaa.

Kesällä lambrusco kannattaa tuoda pöytään marjaisten jälkiruokien kaveriksi.

– Lettuja jollain itsetehdyllä marjahillolla tai -kompotilla. Ei yhtään huono, Lindström fiilistelee.

Lue myös: Kaksi kovaa valkkarihaastajaa rieslingille: "Lähtevät jo hyvinkin edullisista hinnoista"

Lue myös: Oletko maistanut? Legendaarinen italialainen punaviini kuuluu jo lähes yleissivistykseen

Katso myös: Halpa vs. kallis: Onko 8 euron punaviini oikeasti yhtä hyvää kuin 30 euron punaviini?

5:43img

MTV Uutisten Halpa vs. kallis -sarjassa vertaillaan ruoka- ja juomatuotteiden "hintaääripäitä" keskenään. Voiko 8 euron punaviini päihittää 30 euron pullon?

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Tuoreimmat aiheesta

Viinit