Nappaa ammattilaisen parsavinkit!
Ruotsalainen keittiömestari Louise Johansson tunnustautuu parsan ystäväksi, erityisesti valkoisen parsan. Nyt hän paljastaa Aftonbladetin ruokasivuilla ravintolakeittiöistä tutut kikat parsan valmistamiseen.
Lue myös: Parasta parsarisottoa! Hans Välimäen ja Harri Syrjäsen helpot ohjeet: "Isoin virhe on..."
Tarkkana kuorimisen kanssa
Ensimmäiseksi keittiömestari muistuttaa vihreän ja valkoisen parsan erosta: kyseessä on täysin sama kasvis. Maan alla kasvaessaan parsa on valkoinen ja maan päällä se saa vihreän värinsä. Parsat siis kerätään eri aikaan.
– Valkoinen parsa on mielestäni hieman herkullisempaa, ylellisempää ja elegantimpaa.
Parsan käsittely riippuu Johanssonin mukaan siitä, kuinka isoja ja paksuja parsat ovat. Yleinen virhe on se, että ihmiset innostuvat kuorimaan liikaa erityisesti vihreää parsaa. Kasvis menettää näin turhaan makuaan.
Kokin mukaan maan alla kasvava ja säikeinen valkoinen parsa tulee aina kuoria kunnolla, mutta vihreän parsan kohdalla asian laita on toinen.
– Vihreän parsan kanssa tulee olla varovaisempi. Riittää, että ottaa kuorimaveitsellä pois ne pienet lehdet varresta.
Lue myös: Testasimme parsaherkun, jota on hankala tyriä – yhtä helppoa kuin tähtitorttujen tekeminen
Keitinveteen muutakin kuin suolaa
Jos parsan alavarsi on huomattavasti ylävartta paksumpi, kannattaa se kuoria saman paksuiseksi, jotta kasvis kypsyy tasaisesti.
Hienostuneemman makuisen valkoisen parsan keittiömestari maustaa aina sitruunalla. Vihreä parsa on luonnostaan "vihreämmän ja keväisemmän makuinen", mutta senkin makupariksi sopii sitruuna.
Vihreän parsan keitinveteen Johansson neuvoo lisäämään ensinnäkin runsaasti suolaa, mutta myös hieman voita, sitruunaa ja sokeria. Saman vinkin MTV Uutisille antoi aiemmin myös ahvenanmaalainen parsanviljelijä.
Älä ylikypsennä
Jos haluaa toimia kuten huippukokki, kannattaa testata toista valmistusmenetelmää.
Johansson kertoo itse graavaavansa valkoisia parsoja noin 15 minuutin ajan suolassa ja sokerissa, jonka jälkeen hän kypsentää parsat tyhjiöpakattuna vesihauteessa, eli sous vide -menetelmällä.
Tärkeintä parsan kypsennyksessä on kuitenkin kokin mukaan se, ettei sitä ylikypsennä. Parsa kannattaa mieluummin jättää jopa hieman raa’aksi, jotta siihen jää purutuntumaa.
Lue myös: Paras tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makua
Katso myös video: Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018
7:00
Lähde: Aftonbladet/Godare