Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Paras tapa parsan kypsentämiseen! Parsanviljelijä Virpin kikka parantaa makua

parsa lohi
Parsanviljelijä suosittelee keittämään parsan muutaman lisäainesosan kera.Shutterstock
Julkaistu 07.05.2024 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen suurimman parsatilan viljelijä Virpi Karlsson  paljasti keväällä 2019 MTV:lle, mikä on hänen mielestään paras tapa parsan kypsentämiseen. Nappaa tästä Virpin vinkki, jos et sitä vielä tiennyt.

Ahvenamaan Gottbyssa, pienen matkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee Suomen suurin parsatila. Viljelijät Virpi ja Tage Karlsson aloittivat parsatuotannon hehtaarin kokoisella pellolla vuonna 2006. Nyt peltoja on jo kaksi ja viljelyala useamman hehtaarin verran. 

– Olimme kiinnostuneita vihannesten viljelystä ja kokeilimme vähän kaikenlaista mahdollista kukkakaalista kiinankaaliin. Sitten keksimme, että jos viljelisimmekin parsaa, Virpi Karlsson kertoo parsanviljelyn aloittamisesta.

Suomen suurimmalta parsatilalta toimitetaan parsaa pääosin ravintoloihin ja kauppoihin Ahvenanmaalla, mutta osa niistä päätyy myös Manner-Suomen ruokakauppoihin. 

Lue myös: Parasta parsarisottoa! Hans Välimäen ja Harri Syrjäsen helpot ohjeet: "Isoin virhe on..."

Virpi neuvoo: Keitä parsa voin ja sokerin kanssa

Miten viljelijät sitten itse valmistavat kasvattamansa parsan? Virpi Karlssonin mukaan paras valmistustapa on parsan keittäminen.   

– Yleensä keitämme parsan ja syömme sen hollandaise-kastikkeen kera. Pojan suosikki on pekoniin kääritty parsa, joka paistetaan pannulla.

Virpi Karlsson kertoo itse syövänsä parsaa päivittäin kauden alussa.

– Sitten, kun juhannus lähenee, alkaa parsa tulla jo korvista. Silloin ajattelen, että onneksi on vuosi seuraavaan satokauteen, Virpi nauraa. 

Hänen mukaansa parsaa ei missään nimessä saa keittää lötköksi, vaan juuri sopivan al denteksi. Keitinveden joukkoon kannattaa lisätä kaksi "salaista aineosaa", sokeria ja voita, niin parsan maku paranee entisestään.

Nappaa Virpin ohje: Parsan keittäminen – helppo ohje

Lue myös: Testasimme parsaherkun, jota on hankala tyriä – yhtä helppoa kuin tähtitorttujen tekeminen

Katso myös: Näin syntyy huippukokkien kevätbrunssi! Ota ohjeet talteen

8:52img

Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi kokkasivat keväistä brunssiruokaa.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2019.

Tuoreimmat aiheesta

Parsa