Pitääkö parsaa kuoria, ja mitä eroa on valkoisella ja vihreällä parsalla? Tässä tärkeimmät faktat kevään ykkösherkusta.
Kauppoihin ilmestyvät parsaniput ovat varma kevään merkki. Euroopassa kasvatettavien parsojen sesonki on huhtikuusta kesäkuuhun, ja keskikesällä päästään nauttimaan myös suomalaisesta parsasta.
Satokausikalenterin mukaan parsaa on viljelty ihmiskunnan historiassa jo yli 5 000 vuoden ajan. Parsa mainitaan myös maailman ensimmäisessä keittokirjassa.
Tekeekö mielesi parsarisottoa tai kenties perunasalaattia parsalla? Nappaa parhaat parsareseptit
Mitä eroa on valkoisella ja vihreällä parsalla?
Tiesitkö, että vihreä ja valkoinen parsa ovat itse asiassa täysin sama kasvi? Parsan väri riippuu siitä, missä vaiheessa sato kerätään. Valkoista parsa on, kun se kerätään maan alta. Maan pinnalla valossa kasvanut parsa on puolestaan vihreää.
Eriväristen parsojen maussa on myös hienoisia eroja. Valkoisen parsan makua kutsutaan erityisen hienostuneeksi. Vihreän parsan maku muistutta valkoista enemmän tuoreen herneen aromia.
Mitä parsan varrelle pitää tehdä?
Parsasta kannattaa napsaista pois sen puiseva tyviosa. Vartta ei kannata leikata veitsellä, vaan napsauttaa puiseva osa pois käsin. Parsa nimittäin katkeaa tällöin juuri oikeasta kohdasta ja jäljelle jää kasviksen mehevä osuus.
Pitääkö parsa kuoria?
Parsan kuoriminen riippuu siitä, käytätkö vihreää vai valkoista parsaa. Maan alla kasvanut valkoinen parsa kannattaa aina kuoria. Sen kuoret ovat säikeiset.
Vihreän parsan kuoriminen riippuu hieman käytettävästä parsasta. Ohutvartista ja nuorta vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Paksumpivartisen vihreän parsan voi kuoria noin varren puolesta välistä.
Katso myös video: Pitääkö parsaa kuoria? Keittiömestari Harri Syrjänen kertoi parsavinkkejään vuonna 2018. Juttu jatkuu videon alla.
7:00
Parsan kypsentäminen
Satokausikalenterin mukaan valkoinen parsa on parhaimmillaan keitettynä. Vihreää parsaa voi sen sijaan myös grillata, paistaa tai höylätä jopa kypsentämättömänä salaattiin.
Ahvenanmaalaisen parsanviljelijä Virpi Karlssonin mukaan paras valmistustapa myös vihreälle parsalle on sen keittäminen.
– Yleensä keitämme parsan ja syömme sen hollandaise-kastikkeen kera. Pojan suosikki on pekoniin kääritty parsa, joka paistetaan pannulla.
Virpi Karlsson kertoo itse syövänsä parsaa päivittäin kauden alussa.
– Sitten, kun juhannus lähenee, alkaa parsa tulla jo korvista. Silloin ajattelen, että onneksi on vuosi seuraavaan satokauteen, Virpi nauraa.
Hänen mukaansa parsaa ei missään nimessä saa keittää lötköksi, vaan juuri sopivan al denteksi. Keitinveden joukkoon kannattaa lisätä kaksi "salaista aineosaa", sokeria ja voita, niin parsan maku paranee entisestään.
Lue myös: Superhelppo kananmunaruoka! Pipsa Hurmerinta suosittelee: "Teen sitä monta kertaa viikossa"
Katso myös: Parsa sopii myös tähän Linnean "killerihyvään" perunasalaattiin – testaa!
9:36