Onko sinulla kinkunpaiston tärkein väline? Tarkista heti!
Oletko hankkinut tai hankkimassa joulukinkun? Toivottavasti olet muistanut myös oleellisen apuvälineen paistoa ajatellen.
Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla olemme kertoneet, joulukinkku kuuluu edelleen tärkeänä osana monen suomalaisen joulupöytään. Lihatalo HK:n teettämän tutkimuksen 70 prosenttia joulunviettäjistä haluaa edelleen kinkkua joulupöytäänsä.
Kerroimme myös aiemmin, mitä eroa erilaisilla joulukinkuilla on.
Jos kinkun paistaminen kuuluu sinunkin joulusuunnitelmiisi, kannattaa muistaa muutama oleellinen seikka.
Oletko tarkistanut kinkunpaiston tärkeimmän apuvälineen?
Joulukinkun paisto-ohjeissa annetaan usein viitteellinen paistoaika kinkulle sen painon perusteella. Paistoaikaan ei kuitenkaan missään nimessä kannata sokeasti luottaa, sillä kinkunpaiston tärkein apuväline on toimiva paistomittari. Paistomittarin avulla varmistat, että kinkusta tulee mehevää ja täydellsen kypsyistä.
Paistomittari työnnetään paistopussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan – siinäkin tapauksessa, että paistaisi hiukan pienemmän palan kinkkua. Paistomittari on ainoa keino varmistaa kinkun oikea kypsyysaste.
Mittarin toimivuus kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen joulua. Parhaiten se onnistuu keitetyssä vedessä testaamalla. Jos lämpötila nousee sadan asteen paikkeille, mittari toimii. Muistathan, että rikkinäinen mittari voi pahimmillaan pilata joulupöydän pääruokalajin.
Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että se on mahdollisimman keskellä kinkkua. Muista, että mittari ei saa koskettaa luuta.
Sitten onkin aika paistaa kinkku! Katso täältä ohjeet: Kinkun paisto: Pienen joulukinkun paistaminen – helpot ohjeet
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2022.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"