Tuore tutkimus paljastaa jälleen jotain positiivista kahvinjuonnista

1:01img
Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Katso totuus yleisistä kahvimyyteistä
Julkaistu 04.06.2022 07:15

Emmi Niiniaho

Kahvin juonnilla on lukuisia terveysvaikutuksia, jos pitäytyy kohtuudessa.

Tutkimuksissa on jälleen selvinnyt jotain, mikä taatusti ilahduttaa kahvinjuojia: he, jotka juovat kahvia päivittäin, kuolevat epätodennäköisemmin nuorina kuin kahvia juomattomat. 

Amerikkalaisella Annals of Internal Medicine -sivustolla julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta uutisoi muun muassa Insider.

Jo aiemman kiinalaistutkimuksen mukaan on todisteita siitä, että kahvinjuojat eläisivät pidempään. Tuoreessa tutkimuksessa Kiinan Guangzhoussa sijaitsevassa lääketieteellisessä yliopistossa tutkijat halusivat selvittää, pitääkö väite paikkaansa, vaikka kahvinjuoja lisäisi kahvin sekaan sokeria.

Seitsemän vuoden ajan, tutkijat tarkastelivat kahvitottumuksia ja yleistä terveyttä yli 171 000 britin osalta, joilla ei ollut tutkimuksen alussa syöpää tai kroonista sairautta.

Lue myös: Harvardin aivoasiantuntija kertoo, miten itse ottaa kaikki terveyshyödyt irti kahvista

Terveysvaikutus säilyy, vaikka kahvia makeuttaa

Tutkimuksesta saadun datan mukaan ihmisillä, jotka joivat säännöllisesti makeuttamatonta kahvia, oli 16–21 prosenttia pienempi todennäköisyys kuolla tutkimuksen aikana kuin kahvia juomattomilla.

Jos kahvia joi yhdestä neljään kuppia päivittäin pienellä makeutuksella, todennäköisyys kuolla tutkimuksen aikana oli jopa 29–31 prosenttia pienempi kuin kahvia juomattomilla.

kahvia sokerilla, kahvikuppi, kahvi

Tutkimukseen osallistuneet lisäsivät kahvikuppiinsa vain noin teelusikallisen sokeria.

Tutkimustulokset eivät olleet aivan yhtä selkeitä, jos makeutuksena käytettiin jotakin keinotekoista valmistetta sokerin sijaan.

Tulosten perusteella ei voida kuitenkaan todeta, että paljon sokeria sisältävien kahvijuomien nauttiminen olisi varsinaisesti terveellistä, sillä tutkimukseen osallistuneet lisäsivät kahvikuppiinsa vain noin teelusikallisen sokeria.

Lue myös: Halpa vs. kallis: 500 euron "kakkakahvi" MTV:n testissä – onko oikeasti parempaa kuin tavallinen suodatinkahvi?

Kahvilla on tutkitusti myös muita terveysvaikutuksia

Aikaisempien tutkimusten mukaan kofeiinin on todettu olevan tietyissä määrin nautittuna turvallista ja jopa hyväksi ihmisen terveydelle.

Terveyskirjasto kertoo, että joidenkin tutkimusten mukaan kofeiinin on muun muassa todettu parantavan lähimuistia sekä korjaavan vanhusten päivittäisten muistitoimintojen häiriöitä. Terveyskirjaston artikkelissa viitataan Suomessa tehtyyn seurantatutkimuksen, jonka mukaan 3–5 kupillista kahvia päivittäin nauttineilla eläkeikäisillä oli pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia karttaneilla tai runsaammin kahvia nauttineilla ikätovereilla.

Kofeiinin on tutkittu vähentävän myös Parkinsonin taudin oireita ja väestötutkimuksissa säännöllinen kahvinjuonti on yhdistetty ylipäätään pienempään Parkinsonin taudin ilmaantuvuuteen.

Kahvilla on todettu olevan myös käänteinen yhteys riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, eli mitä enemmän kahvia juo, sitä pienempi on diabeteksen riski. Terveyskirjaston mukaan säännöllinen kahvinjuonti voi myös pienentää maksakirroosin riskiä.

Yleisesti ottaen kahvin haitat johtuvat juuri kofeiinin piristävästä vaikutuksesta tai siitä, että kofeiinia on nautittu liikaa, mikä voi johtaa sydämentykytyksiin ja hermostuneisuuteen.

Lue myös: Haluatko irti kahvikoukusta? Viisi terveellistä tapaa herätä ilman kofeiinia

Lue myös: Miksi kahvin juominen aiheuttaa kakkahädän? Mahdollinen syy selvisi – eikä se liity kofeiiniin

Katso myös: Ahdistaako terveys? Tästä tiedät, että terveyshuolesi on liiallista

3:49img

Terveyshuolien ja suoranaisen terveysahdistuksen ongelma on se, että terveydestään on järkevää huolehtia. Siksi on vaikeaa arvioida sitä, missä vaiheessa huoli ei enää ole "järkevää". Mistä tietää, että huolehtiminen on "mennyt yli"? Asiantuntijalääkäri Meri Larivaara Suomen Mielenterveys ry:stä listaa merkit.

Lähteet: Annals of Internal Medicine, Insider, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi