Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Laitatko kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? "Ikuinen taistelu, kuuluuko vai ei"

villeneulanen
Keittiömestari Ville Neulanen valmistaa kalasopan mieluiten lohesta – ja laittaa sopan joukkoon porkkanaa.Shutterstock
Julkaistu 04.02.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Monilla kotikokeilla on omat reseptinsä täydelliseen kalakeittoon, mutta kuuluuko soppaan laittaa porkkanaa? Tätä mieltä on kalaruoanlaittoon erikoistunut kokki.

Keittiömestari Ville Neulanen voitti vuonna 2022 ruoka-alan Gastro-messuilla Seafood Chef -tittelin. Samalla Neulanen palkittiin myös kisan parhaana kalankäsittelijänä. 

Kala-ammattilainen kertoo Pro Kala ry:n tiedotteessa, miten kalakeitosta tehdään mahdollisimman maukasta.

Tiesitkö? Tiistaina 4.2.2025 vietetään kansallista kalakeittopäivää. 

Lue myös: Kari Aihisen kalakeitossa on yksi juju – älä jätä pois sopasta!

Kuuluuko porkkana kalakeittoon?

Keittiömestari Neulasen mukaan kalakeitto maistuu parhaimmalta luonnossa, esimerkiksi mökillä sateisena päivänä. Hyvän kalakeiton tärkeimmät ainekset ovat Neulasen mielestä laadukkaat raaka-aineet ja maistuva liemi. Parhaimman liemen saa, kun sen keittää itse alusta alkaen, mutta toki kotikeittiössä voi aina oikaista esimerkiksi liemikuutiolla. 

Mutta entäpä sitten keiton muut ainekset: kuuluuko hyvään kalakeittoon esimerkiksi porkkana?

– Porkkanasta on ikuinen taistelu ravintolakeittiöissä, että kuuluuko se kalakeittoon vai ei. Minä olen turkulaisravintola Mamin kasvatteja ja siellä kalakeittoon laitettiin aina porkkanaa, joten myös minä käytän porkkanaa. Sitä ei saa kuitenkaan laittaa liikaa, ettei keitosta tule liian makeaa, Neulanen sanoo tiedotteessa.

Neulanen suosii kalakeitossa mieluiten tuoretta lohta, mutta myös kylmäsavulohi toimii kokin mukaan mainiosti. Kunnon kalasoppa viimeistellään vielä kuohukermalla, voilla ja tuoreella tillillä.

Kannattaa myös muistaa, että kalapalat laitetaan keittoon vasta aivan lopuksi, kun kasvikset ovat jo kypsiä. 

Lue myös: Kauppojen kalatiskeiltä voi paljastua nyt arvokas yllätys: "Jos löydät, olet onnenpekka"

Villen kalakeitto

(6 hengelle)

1 purjon valkoinen osa
2 keltasipulia
23 porkkanaa
810 kiinteää perunaa
voita
2 l kalalientä
78 mustapippuria kokonaisena
12 laakerinlehteä
suolaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
600 g kalaa (esim. lohta)
tillisilppua

Huuhtele purjo ja leikkaa purjosta valkoinen osa erilleen ja hienonna se. 

Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ne haluamaasi muotoon. Pese ja kuori perunat. Perunat voit halutessasi leikata puoliksi tai neljään osaan veneen muotoon (huom: perunoiden koko vaikuttaa keiton valmistusaikaan.)

Freesaa sipulit öljyssä. Lisää porkkana ja freesaa, kunnes lähes kypsää. Lisää mausteet, perunat ja kalaliemi. (Voit halutessasi käyttää kalaliemikuutiota tai fondia itse tehdyn liemen sijaan.)

Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes peruna on kypsää. Lisää joukkoon kerma, voi ja kalakuutiot.

Laita kattilaan kansi päälle ja ota hella pois päältä. Anna kalan hautua kypsäksi. Mausta suolalla ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoile ruisleivän kera. 

Lähde ja resepti: Pro Kala ry/Ville Neulanen

Katso myös: Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot

6:58imgA-, B-, C-, D- vai E-leikkuu?

Juttu on julkaistu alun perin helmikuussa 2023.

Tuoreimmat aiheesta

Kala