Jyväskyläläisessä Vesangan koulussa tarjoiltiin oppilaille kokeilumielessä kalaruokia, joiden raaka-aineena käytettiin suomalaista särkeä osana Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta. Millaisen vastaanoton särkiruoat saivat?
Roskakalana pidetyn särjen maine ruokakalana paranee vähitellen ja Vesangan koulun ruokalistalle otettiin syksyksi neljä särkiruokaa, joita tarjoiltiin tasaisin väliajoin. Etenkin särkipizzapiirakka nousi oppilaiden suosioon.
– Olemme tehneet särkikiusausta, kalamureketta, kalalasagnettea ja särkipizzapiirakkaa, Jyväskylän kaupungin ruokapalveluista vastaavan liikelaitoksen, Kylän Kattauksen, johtaja Tuija Sinisalo kertoo.
Särkeen suhtaudutaan avoimin mielin
Kokeilun puitteissa Vesangan koulun oppilaan söivät särkiruokia kerran viikossa syyslukukauden ajan – hyvällä menestyksellä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.
– Kyllä sieltä minullekin tuli vanhemmilta kommenttia, että voisiko kuitenkin jatkossa saada jotain muutakin kalaa kuin särkeä, Sinisalo nauraa.
– Hirveän hyvää palautetta tästä sillä tavalla on tullut, että loppujen lopuksi kukaan vanhemmista ei ole vastustanut, Sinisalo kertoo.
Särki otetaan osaksi ruokalistoja
Positiivisen vastaanoton siivittämää projektia tullaan jatkossa laajentamaan. Jyväskyläläiskoulujen ruokalistoille särkiruoat pyritään tuomaan jatkossa luontevaksi osaksi ruokalajien kokonaisuutta.
– Tavoitteena on, että kuuden viikon runkoruokalistallamme yksi kalaruoka olisi koko kaupungissa valmistettu särjestä, Sinisalo kertoo.