Instagram pursuaa tänä päivänä ruokakuvia, mutta kuinka oman annoksensa voi onnistua taltioimaan täydellisesti valokuvaan – annoksen parhaat puolet huomioon ottaen?
Jotain maukasta -ruokablogiin reseptejä loihtiva ja upeita kuvia taltioiva Mari Moilanen muistuttaa, että valo on valokuvaamisessa aina pääroolissa. Moilanen kertoi Makuja.fi-sivustolle omat vinkkinsä siihen, millaiset kuvakulmat sopivat eri ruokalajeille parhaiten.
Kaikki lähtee valaistuksesta
Valon merkitystä osana valokuvia ei voida väheksyä. Sopiva kirkkaus ja oikeasta suunnasta tuleva valo luovat yhdessä kehykset myös onnistuneelle ruokakuvalle.
– Valo on kaikki kaikessa. Itse kuvaan pelkästään sataprosenttisessa luonnonvalossa. Valon valjastaminen kuvaan tuomaan hehkeyttä ja kiiltoa juuri oikeisiin kohtiin – sehän on ruokakuvien ydin. Sen eteen tehdään paljon töitä, Moilanen toteaa.
Annos määrittelee oikean kuvakulman
Kuva: Mari Moilanen
Sopivan ja oikeasta suunnasta tulevan valon lisäksi myös kuvakulmalla on tärkeä rooli täydellisesti onnistuneessa ruokakuvassa. Suoraan annoksen yläpuolelta otetut kuvat ovat viime vuosina saavuttaneet suuren suosion.
– Suoraan ylähäältä kuvaaminen eli over head -kuvaaminen on ollut muodikasta viimeiset pari vuotta. Se tuli Instagramin kautta, koska siellä nopeasti selatessa kuvat näyttävät aika hyvältä silloin, kun ne on otettu suoraan ylhäältä, Moilanen kertoo.
Joitakin annoksia suoraan ylhäältä kuvaaminen imartelee, mutta jos omiin ruokakuviinsa haluaa persoonallista twistiä, suosittelee Moilanen kuvaamaan annoksia rohkeasti hieman poikkeavista kuvakulmista.
– Suosikkikuvani on otettu 45 asteen kulmassa. Kuvakulma on silloin vähän niin kuin istuisi itse ruokapöydässä. Se on sama kulma, josta ihminen katsoo annostaan ja silloin annos näyttää yleensä hyvältä kuvassa, koska se on vähän niin kuin istuisi itse sen annoksen ääressä, Moilanen vinkkaa.
Tietyillä ruoka-annoksilla on kuitenkin vahvuuksia, joiden taltioimiseksi täytyy ottaa käyttöön kikkoja. Esimerkiksi monikerroksinen täytekakku saattaa aiheuttaa koko komeudessaan tottumattomalle valokuvaajalle päänvaivaa.
– Jos kuvattavana on ihana kakku, jossa on kerroksia vaikka kolme ja välissä jotain eriväristä tahnaa, niin silloin ihan suoraan sivulta otettu kuva on tosi kiva. Silloin sen kakun rakentumisen näkee kuvasta, Moilanen huomauttaa.
Toisaalta ruoka-annosten joukkoon lukeutuu ominaisuuksiltaan täysin vastakohtaisia ruokalajeja. Kuinka olisi syytä kuvata esimerkiksi perinteinen pizza?
– Pizzalle ehdottomasti paras kuvakulma on suoraan ylhäältä, koska silloin se kaikki värikkyys näkyy nimenomaan sieltä ylhäältä, hän vinkkaa.
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi