Ruokavirasto suosittelee tilaamaan jauhelihatuotteet kypsinä.
Ruokavirasto on päivittänyt suosituksiaan koskien medium-kypsennettyjä jauhelihapihvejä, jotka ovat viraston mukaan yleistyneet hampurilaisten suosion kasvun myötä niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Ruokavirasto suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla läpi kypsennettyinä eikä medium-kypsinä.
Medium-kypsänä tarjoiltu jauhelihapihvi on tavallisimmin valmistettu naudan lihasta.
– Niin naudan kuin myös muidenkin eläinlajien medium-kypsiin jauhelihapihveihin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen, mutta naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia, ohjeistuksessa kirjoitetaan.
Suositusten päivityksessä on tarkennettu muun muassa, että turvallisin tapa valmistaa jauhelihapihvejä on kuumentaa kokolihanpalan pinta esimerkiksi paistamalla tai ruskistamalla ja leikata sen jälkeen pintaosat pois ennen lihan sisäosien hakkaamista tai jauhamista jauhelihaksi.
Pintojen kuumennus vähentää Ruokaviraston mukaan riskiä, että bakteerit päätyisivät lihan pinnasta sisäosiin.
Lue myös: Näin voit korvata jauhelihan
"Iso merkitys riskille sairastua"
Suosituksen päivitys perustuu Ruokaviraston Riskinarvioinnin tutkimukseen, jossa selvitettiin, kuinka paljon ravintoloissa tarjoilluista medium-jauhelihapihveista aiheutuu ruokamyrkytyksiä.
Tutkimuksen mukaan pelkkä lihan pintojen poistaminen toimii riskinhallintakeinona vain, jos kontaminaation määrä on vähäinen. Silloinkin EHEC-bakteerin siirtyminen lihan pinnasta jauhelihaan on silti mahdollista.
EHEC-bakteerit ovat pääasiassa ihmisille tautia aiheuttava, STEC-bakteereihin kuuluva E. coli-ryhmä. Riskinarvioinnin tutkimuksessa havaittiin, että vuosittain noin 100/100 000 ihmistä sairastuu STEC-bakteerin aiheuttamaan ruokamyrkytykseen, mikäli ravintoloissa tarjoilluista jauhelihapihveistä noin kymmenesosa syödään medium-kypsinä.
– Jauhelihapihvin kypsyysasteella oli iso merkitys riskille sairastua, tutkimuksessa todetaan.
Lue myös: Iskikö noro, saitko ruokamyrkytyksen? Tässä niiden erot ja tärkein hoitokeino
Arvion mukaan sairastumisia aiheutuisi vain 3/100 000 vuodessa, jos kaikki jauhelihapihvit tarjoiltaisiin täysin kypsänä. Kypsien jauhelihapihvien aiheuttamat sairastumiset aiheutuvat ristikontaminaatiosta, kun bakteerit leviävät raa'asta lihasta muihin annokseen osiin esimerkiksi käsistä. Siksi Ruokavirasto suosittelee, että jauhelihapihvit tarjoiltaisiin ravintoloissa täysin kypsinä.
– Jos ravintola kuitenkin haluaa tarjoilla jauhelihapihvejä medium-kypsinä, Ruokaviraston suosituksen mukaan tulisi muun muassa käyttää tuoretta ja hyvälaatuista lihaa sekä valmistaa jauheliha itse ravintolan keittiössä kokolihasta niin, että lihasta poistetaan pinnat ennen jauhelihaksi jauhamista. Asiakkailta tulisi aina kysyä toive kypsyysasteesta.
Ruokaviraston mukaan viime vuosina STEC-bakteerin aiheuttamat sairaustapaukset ovat olleet kasvussa. Etenkin lapsilla tai ikääntyneillä STECin aiheuttama ruokamyrkytys voi olla vaarallinen.
STEC-bakteeria esiintyy eritoten naudanlihassa – niin kotimaisessa kuin ulkomaisessakin. Lihan läpikotainen kuumennus tuhoaa bakteerit.
Lue myös: Löytyykö pakastimestasi jauhelihaa? Älä tee tätä virhettä
Katso myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?
0:54Moni pakastaa erilaisia lihatuotteita, mutta kuinka kauan ne säilyvät kotipakastimessa? Marttaliiton asiantuntina Niina Silander vastaa.
Lähde: Ruokavirasto