Ruokien hinnat halpenevat Lidlissä sekä S- ja K-kaupoissa – mistä on kyse?
Hintoja lasketaan nyt kilpaa suomalaisissa ruokakaupoissa, mutta miksi? Asiantuntijat vastaavat.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu aiemmin tänä vuonna suomalaisten ruokakauppaketjujen hinnanalennuksista.
Tammikuussa uutisoitiin S-ryhmän päätöksestä pudottaa 400 Xtra-tuotesarjan tuotteen hintoja keskimäärin viidellä prosentilla. Suurimmat hinnanalennukset näkyivät naudan jauhelihassa, kookosmaidossa, pikakaurahiutaleissa sekä suklaahippucookieissa.
Helmikuussa hinnanalennuksista tiedotti puolestaan Kesko. K-ryhmän kaupoissa myytävien noin 200 K-Menu-tuotteen hintoja laskettiiin kilpailijan tavoin keskimäärin viisi prosenttia, parhaimmillaan jopa 30 prosenttia.
Helmikuun lopussa alennuskelkkaan hyppäsi myös Lidl, joka tiedotti laskeneensa joulukuusta alkaen noin 800 tuotteen hintaa. Uusimmat hinnanalennukset astuivat voimaan 29.2. ja ne koskivat lähes 300 tuotetta.
Miksi hintoja lasketaan nyt kilpaa?
Miksi suomalaiskauppaketjut laskevat yhtäkkiä kilpaa elintarvikkeiden hintoja? Huomenta Suomessa kysyttiin asiaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luodolta sekä Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Huggilta.
Kari Luodon mukaan hintojen vaihtelu kuuluu markkinatalouteen ja on täysin normaalia.
– Viimeiset kaksi vuotta ruoan hinta on Suomessa noussut, mutta esimerkiksi vuonna 2014 oli pitkä jakso, jolloin ruoan hinta laski, Luoto kertoi Huomenta Suomen haastattelussa.
Sari Forsman-Huggin mukaan halpuuttaminen krtoo myös lisääntyneestä hintakilpailusta: kauppaketjut kilpailevat kuluttajien euroista ja ruokakaupan markkinaosuuksista. Koska ruoan hinta on muutaman vuoden ajan ollut nousussa, kuluttajista on tullut entistä hintatietoisempia.
– Se näkyy myös kaupan myyntimäärissä: kuluttajat ostavat vähemmän ja edullisempia tuotteita, Forsman-Hugg sanoo.
Kauppaketjut ovat nyt pystyneet alentamaan tiettyjen tuotteiden hintoja, koska kustannuspaineet ovat hieman hellittäneet. Forsman-Huggin mukaan kyse ei ole laajamittaisesta hintojen alentamisesta, vaan alennukset ovat kohdistuneet rajattuun tuotejoukkoon, kuten kauppojen omiin brändeihin.
Nostettiinko ruoan hintaa välissä jo liikaakin? Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat ruoan hintaan? Katso videolta asiantuntijoiden haastattelu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä