Suomalaisten burgerihifistelijöiden keskuudessa on jo pidemmän aikaan kuhistu smash burgereista. Hampurilaisasiantuntijat kertovat nyt MTV:lle, mistä ilmiössä on kyse, ja miten valmistuvat täydelliset smash burgerit.
Videolla: Mika "Pikkis" Tuomonen ja Risto "Ripe" Mikkola paljastavat täydellisten smash burgereiden salaisuuden.
Onko termi smash burger jo sinulle tuttu juttu? Nämä litistettyyn, paistopinnaltaan täydelliseen jauhelihapihviin perustuvat hampurilaiset ovat pikku hiljaa raivaamassa tietään koko kansan tietoisuuteen myös Suomessa. Selvitimme burgeriasiatuntijoilta, mistä ilmiössä on kyse.
Smash burgerit ovat vanha juttu uudessa paketissa: "Mummonikin teki sitä jo"
Kun burgeriravintolan perusburgerissa pihvi on usein paksu, mehevä ja sisältä medium-kypsyinen, smash burgerissa ideana on litistää pihvi ohueksi. Burger Lovers Finland -hampurilaisyhteisön perustaja Antti Suikkari kertoo, että smash burgerit eivät ole mikään uusi keksintö
– Smash burgereita on tehty jo 1900-luvun alussa, eli se on ikään kuin se alkuperäinen hampurilainen. Sitten ne unohdettiin 50 vuodeksi, löydettiin taas uudelleen, jonka jälkeen taas unohdettiin, Suikkari kertaa burgereiden historiaa.
Yhdysvalloissa smash burgerit nousivat trendiksi 2000-luvun alkupuolella burgeriketjujen, kuten Shake Shackin toimesta. Sieltä villitys rantautui pikku hiljaa Eurooppaan ja lopulta Ruotsin kautta Suomeenkin.
– Burgerikulttuuri on Suomessa aidosti todella nuori. Katuruokabuumi vuosina 2013–2014 lähti nostamaan burgerikulttuuria ylöspäin. Ihmiset alkoivat arvostamaan hyvää burgeria ja tekijät rupesivat satsaamaan niihin. Ruotsissa ollaan tässäkin asiassa oltu meitä edellä, kertoo burgeriguru Mika "Pikkis" Tuomonen, Social Burger Joint -ketjun perustaja.
Suomalainen hampurilaisketju Friends & Brgrs oli ensimmäisiä toimijoita, joka smash burgereita Suomessa myi, mutta hampurilaisia ei kuitenkaan tuolloin vielä markkinoitu tällä nimellä.
Vuonna 2019 järjestetyn Burger Lovers -festivaalin sekä Antti Suikkarin luotsaamaan hampurilaisfanien Facebook-ryhmän kautta smash burger -termi alkoi kuitenkin olla yhä useamman ihmisen huulilla. Myös ravintoloista alkoi saada laadukkaasti ja oikein tehtyjä smash burgereita.
– Mutta eihän tässä varsinaisesti ole keksitty mitään uutta. Onhan jauhelihaa painettu pannuun ennenkin, mummonikin teki sitä jo, Suikkari nauraa.
Smash burgereiden idea: Rasvainen jauheliha, karamellisoitunut pinta pihviin
Yhdessä smash burgerissa voi olla useampi ohut pihvi.Shutterstock
Social Burger Jointin Mika "Pikkis" Tuomosen mukaan smash burgerin ydin on sen pihvi.
– Smashissa myydään sitä paistopintaa. Kun tarpeeksi rasvainen naudanjauheliha paistetaan tarpeeksi kuumalla pannulla, pihvin pinnassa tapahtuu maillard-reaktio eli se karamellisoituu. Smash-pihvi on tosi ohut, mutta sen mehukkuus säilyy, kun pihvin valmistaa oikein.
Myös Suikkari toteaa, että smash burgereissa ideana on korostaa "maillardia ja makua". Suikkarin mukaan täydellisen smash burgerin tekemiseen vaaditaankin huomattavasti rasvaisempi naudanjauheliha.
– Kyllä sen paistopinnan saa 17-rasvaprosentin jauhelihallakin, mutta rasvaprosentin olisi hyvä olla vähintään 20.
"Saa markettijauhelihastakin huomattavasti parempaa burgeria tehtyä"
Suikkarin mukaan smash burgerit ovat kuitenkin perusburgeripihvejä armollisempia, mitä tulee niiden valmistukseen. Smash burgereiden valmistuksessa ei haittaa, että jauheliha paistuu täysin kypsäksi.
– Saa markettijauhelihastakin huomattavasti parempaa burgeria tehtyä, kun tekee sen smash-pihveiksi.
Suikkari itse ostaa burgerijauhelihansa suoraan tuottajalta REKO-lähiruokaringin kautta. Tälläkin hetkellä hänen jääkaapistaan löytyy paketti REKOn kautta hankittua highland-burgerjauhelihaa.
Smash-burgeripihvien litistämisessä voi valita niin sanotusti kotikeittiö- tai hifistelylinjan. Kotikeittiössä jauhelihapihvin voi litistää vaikkapa kattilan pohjalla, mutta hifistelijät hankkivat tietysti tähän tarkoitukseen sopivan pihviprässin.