Etelä-Suomen aluehallintavirasto antoi kielteisen päätöksen lupahakemukseen, jolla haettiin anniskelulupaa taksiautoihin.
Ensiksi avin mukaan anniskelua taksiliikenteessä ei olisi voinut valvoa. Toiseksi avi perustelee päätöstään, ettei taksin kuljettaja voi toimia anniskelusta vastaavana henkilönä, koska hänen täytyy keskittyä varsinaiseen työtehtäväänsä, auton turvalliseen kuljettamiseen.
– Viranomaiset eivät pääse takseihin tarkastukselle. Kuljettajan pitäisi pystyä valvomaan alkoholin nauttimistakin, sanoo avin ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen.
Lehikoisen mukaan omia juomia saa nauttia taksissa, jos kuljettaja ei sitä kiellä.
Yrittäjä osasi odottaa kielteistä päätöstä
Taksifirman toimitusjohtaja Henri Autio veikkasi ennakkoluonteisen hakemuksen pomppaavan aluehallintavirastossa.
– Viranomaisen on helpompi antaa kielteinen päätös. Valitamme päätöksestä hallinto-oikeuteen, kertoo toimitusjohtaja Autio.
Autio ja hänen kaksi yhtiökumppaniaan ovat opiskelijoita. Autio itse opiskelee kauppatieteitä, kaksi muuta ovat tekniikan ylioppilaita.
Lupahakemus koski Autio Bros -yrityksen koko neljän auton kalustoa. He ovat kokeilumielessä myyneet virvoitusjuomia ja vettä.
– Hansikaslokerot toimivat jääkaappeina. Käytännössä taksiauton pitää pysähtyä, että kuljettaja voi tarkastaa, ettei alkoholia myydä alaikäisille tai liian päihtyneille, Autio sanoo.
Juomasekoituksia kuljettaja ei olisi taiteillut, vaan tarjolla olisi olutta, siideriä ja lonkeroita.
– Ehkä kuohuvaa lasiin, Autio sanoo.
Alkoholia ei myydä kumipyörillä, raiteilla kylläkin
Taksiyrittäjä Aution mukaan samojen sääntöjen pitäisi päteä muillekin kuin junan ravintolavaunuille tai Helsingissä kulkevalle Spårakoff-ratikkaravintolalle.
– Idea lähti siitä, että taksiala on aika kauan ollut pysähdyksissä. Pikkujoulukautena ja kauniina kesäpäivänä monella voisi olla halua nauttia juomia taksissa, Autio pohtii.
Avin Lehikoinen luettelee anniskeluluvan haltijoiksi myös lentokoneet, vesibussit ja sisävesilaivat. Linja-autoissa ei ole hänen mukaansa anniskelua.
Hollywood-elokuvissa riehakkaat seurueet kaatavat juomia dekantereista limusiinien matkustamoissa. Lehikoisen mukaan Suomessa ei ole limusiineja, joissa olisi anniskelulupa.
– Niihin ei ole haettu lupia. Lupa voitaisiin myöntää, jos limusiinissa olisi erikseen anniskelusta vastaava henkilö, Lehikoinen puntaroi.
Ravintola-alalla on mielikuvitusta
Alkoholihallintoyksikön päällikkö Lehikoinen sanoo, että taksianniskelulupa oli erikoisin hakemus hänen kymmenvuotisen uransa aikana.
– Ravintola-alalla ollaan luovia. Useimmiten Suomessa suhtaudutaan alkoholilainsäädäntöön hiukan pilke silmäkulmassa, hän sanoo.
Lehikoinen joutuu omien sanojensa mukaan toimimaan portinvartijana.
Alkoholilaissa sanotaan, että alkoholijuomien anniskelussa ei saa toimia hyvän tavan vastaisesti. Toimea pidetään hyvän tavan vastaisena, jos se on selvästi ristiriidassa yleisesti hyväksyttyjen yhteiskunnallisten arvojen kanssa.
– Otapa siitä nyt sitten selvää. Olemme moniarvoinen yhteiskunta. Olen pohtinut paljon kyseistä lainkohtaa, ja käytännössä olen ajatellut, että silloin toiminnan on oltava jollain tavalla rikos, Lehikoinen summaa.