Länsinaapurissa suositut Lucia-pullat saavat värinsä maailman kalleimmasta mausteesta, sahramista.
Lucia-pulla eli lussekatt on perinteinen joulunajan erikoisuus Ruotsissa. Pullia syödään erityisesti Lucian päivän aikaan 13. joulukuuta ja siitä aina jouluun asti, kirjoittaa Smaka Sverige.
Lucia-pulla on S-kirjaimen muotoinen makea leivonnainen, joka saa värinsä ja makunsa sahramista – maailman kalleimmasta mausteesta.
Sahrami saattaa olla osalle tuttu esimerkiksi paellasta, mutta miten mauste toimii perinteisessä pullassa? Makuja-toimitus testasi!
Katso yllä olevalta videolta, miten Lucia-pullat pyöritellään.
Lue myös: Salainen ainesosa täydellisiin korvapuusteihin – huippukondiittori Markus Hurskaisen kikka: "Mieletöntä makua pulliin"
Miksi sahrami on niin kallista?
Moni tietää sahramin juurikin sen maineen takia: maailman kallein mauste.
Sahrami valmistetaan violettien krookusten kuivatuista emin luoteista. Kasvia viljellään eniten Iranissa, mutta myös Marokossa, Espanjassa, Kreikassa ja Intiassa, kerrotaan Santa Marian sivustolla.
Syy mausteen hulppeaan hintaan selittyy sillä, että yhden sahramikilon valmistamiseen tarvittavien krookus-kukkien määrä peittäisi kahden jalkapallokentän pinta-alan. Kukat myös kerätään ja lajitellaan käsin.
Lue myös: Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautua
Miten Lucia-pullat onnistuivat ensikertalaiselta?
Vaikka Lucia-pullat tunnetaan myös Suomessa, ei allekirjoittanut ollut ennen tätä leipomishetkeä edes koskaan maistanut kyseisiä leivonnaisia.
Taikinan tekeminen on kuitenkin melko suoraviivaista ja tuttua puuhaa kaikille, jotka ovat pullataikinaa joskus vaivanneet.
Pelkäsin, että taikinan värjäämä sahrami tarttuisi myös kaikkiin astioihin, mutta edes kädet eivät värjääntyneet.
Ohjeen sahramitaikinaan löydät esimerkiksi täältä.
Taikinan pyörittely pötkylöiksi ja taittelu S-kirjaimen muotoon vei aluksi aikansa, mutta kun tekniikka alkoi löytyä, pullat valmistuivat nopeasti.
Jo taikinan teosta asti asunnon valtasi miellyttävä sahramin tuoksu, joka vahvistui entisestään pullien mennessä uuniin. Lopputulos oli kuitenkin ehkä hieman hämmentävä. Kun sahramipulliin ei ole entuudestaan tottunut, maku on ehkä vähän kumma. Saattaa olla vain harjoittelun puutetta!
Lähteet: Smaka Sverige, Santa Maria
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2022.
Lue myös: Joko testasit nerokkaat sämpylät? Täydellinen jymäytys: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä"
Lue myös: Mikä ihmeen viinikivi? Näin hyödynnät sitä leivonnassa
Katso myös: Simppeli kikka nopeuttaa joulutorttujen tekemistä huomattavasti
0:25