Koko Suomi leipoo: ”Vohvelipuusti” Vohveliraudalla paistettua korvapuustia ja maapähkinäjäätelöä
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden viidennessä jaksossa teemana on trendikkäät hybridileivonnaiset.
Pullataikina
- 5 dl maitoa
- 2 pss kuivahiivaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 2 tl suolaa
- n.15dl vehnäjauhoja .
- 150 g voita
Täyte
- 200 g voita
- 500 g fariinisokeria
- 0,5-1dl kanelia
Karamellisoidut maapähkinät
- 200 g kuorettomia maapähkinöitä
- 200 g sokeria
- 50g vettä
Maapähkinäjäätelö
- 280 g täysmaitoa
- 1 vaniljatanko
- 75 g karamellisoituja maapähkinöitä
- 280 g kuohukermaa
- 50 g hunajaa
- 5 keltuaista
- 37 g sokeria
Valmistusohje
PULLATAIKINA: Sekoita 42 asteinen maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Lisää kananmunat ja sekoita. Lisää jauhoja hieman kerrallaan samalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa kiinteytyä. Lisää huoneenlämpöinen/ sulatettu voi. Jatka vaivaamista ja jauhojen lisäämistä, kunnes taikina saavuttaa kimmoisan kiinteän rakenteen eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan levätä noin 15min. Kauli levännyt taikina suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä pintaan huoneenlämpöinen voi ohueksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle kanelia ja fariinisokeria. Rullaa levy. Leikkaa rullausta pötköstä n. 5cm levyisiä paloja. Käännä rulla täytepuoli ylöspäin ja kauli n 2cm paksuiseksi kiekoksi. Jätä kohoamaan liinan alle. Paista kohonneet puustit vohveliraudan keskilämpötilalla noin 3,5-4,5min, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
KARAMELLISOIDUT MAAPÄHKINÄT: Levitä pähkinät leivinpaperin päälle pellille. Paahda 150 asteisessa uunissa noin 5 min, kunnes pähkinät saavat paahtuneen värin. Kuumenna kattilassa/ pannulla sokeri ja vesi, kunnes seos saavuttaa 195 asteen lämpötilan. Kaada kuuma siirappi paahdettujen pähkinöiden päälle ja anna jähmettyä. Pilko jäähtymisen jälkeen pienemmiksi paloiksi ja aja tehosekoittimella rouheaksi muruksi.
MAAPÄHKINÄJÄÄTELÖ: Laita kattilaan maito, kerma, hunaja, vaniljatangon siemenet+ palko. Kiehauta seos. Kun seos kiehahtaa, vatkaa sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kiehuva maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna 82 asteeseen. Lisää joukkoon karamellisoidut maapähkinät. Jäähdytä massa jäähauteessa viileäksi. Laita jäähdytetty massa jäätelökoneeseen pyörimään noin 25 minuutiksi. Kun haluttu rakenne on saavutettu, siirrä pakkaseen tarjoiluun asti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku