Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: ”Vohvelipuusti” Vohveliraudalla paistettua korvapuustia ja maapähkinäjäätelöä

Koko Suomi leipoo: Vohvelipuusti
Julkaistu 09.12.2019 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden viidennessä jaksossa teemana on trendikkäät hybridileivonnaiset.

Pullataikina

  • 5 dl maitoa
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 tl suolaa
  • n.15dl vehnäjauhoja .
  • 150 g voita

Täyte

  • 200 g voita
  • 500 g fariinisokeria
  • 0,5-1dl kanelia

Karamellisoidut maapähkinät

  • 200 g kuorettomia maapähkinöitä
  • 200 g sokeria
  • 50g vettä

Maapähkinäjäätelö

  • 280 g täysmaitoa
  • 1 vaniljatanko
  • 75 g karamellisoituja maapähkinöitä
  • 280 g kuohukermaa
  • 50 g hunajaa
  • 5 keltuaista
  • 37 g sokeria

Valmistusohje

PULLATAIKINA: Sekoita 42 asteinen maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Lisää kananmunat ja sekoita. Lisää jauhoja hieman kerrallaan samalla sekoittaen, kunnes taikina alkaa kiinteytyä. Lisää huoneenlämpöinen/ sulatettu voi. Jatka vaivaamista ja jauhojen lisäämistä, kunnes taikina saavuttaa kimmoisan kiinteän rakenteen eikä tartu enää käsiin. Anna taikinan levätä noin 15min. Kauli levännyt taikina suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä pintaan huoneenlämpöinen voi ohueksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle kanelia ja fariinisokeria. Rullaa levy. Leikkaa rullausta pötköstä n. 5cm levyisiä paloja. Käännä rulla täytepuoli ylöspäin ja kauli n 2cm paksuiseksi kiekoksi. Jätä kohoamaan liinan alle. Paista kohonneet puustit vohveliraudan keskilämpötilalla noin 3,5-4,5min, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

KARAMELLISOIDUT MAAPÄHKINÄT: Levitä pähkinät leivinpaperin päälle pellille. Paahda 150 asteisessa uunissa noin 5 min, kunnes pähkinät saavat paahtuneen värin. Kuumenna kattilassa/ pannulla sokeri ja vesi, kunnes seos saavuttaa 195 asteen lämpötilan. Kaada kuuma siirappi paahdettujen pähkinöiden päälle ja anna jähmettyä. Pilko jäähtymisen jälkeen pienemmiksi paloiksi ja aja tehosekoittimella rouheaksi muruksi.

MAAPÄHKINÄJÄÄTELÖ: Laita kattilaan maito, kerma, hunaja, vaniljatangon siemenet+ palko. Kiehauta seos. Kun seos kiehahtaa, vatkaa sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kiehuva maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna 82 asteeseen. Lisää joukkoon karamellisoidut maapähkinät. Jäähdytä massa jäähauteessa viileäksi. Laita jäähdytetty massa jäätelökoneeseen pyörimään noin 25 minuutiksi. Kun haluttu rakenne on saavutettu, siirrä pakkaseen tarjoiluun asti.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo