Sadun ohjeella valmistuu mielettömän hyvä saaristolaisleipä helposti: "Yksinkertaisesti se paras"
Kuuluuko saaristolaisleipä sinunkin joulupöytääsi? Kokeile Sadun takuuvarmaa leipäohjetta.
Saaristolaisleipä, joka tunnetaan myös nimellä Nauvon limppu, on perinteikäs joululeipä. Saaristolaisleipä on tuttu näky erilaisista joulumyyjäisistä ja moni ostaa sitä joulupöytään esimerkiksi kalaherkkujen kaveriksi. Saaristoleivän leipominen itse ei kuitenkaan ole lainkaan vaikeaa!
Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto julkaisi muutama vuosi sitten blogissaan perinteisen saaristolaisleivän reseptin.
– Nakuttelin blogiin saaristolaisleivän ohjeen, joka on yksinkertaisesti se paras. Leivästä on tullut nyt yllättävä hitti. Olen saanut siitä paljon hyvää palautetta ja kiitoksia, Satu kertoi aiemmin MTV Uutisille.
Itse tehty saaristolaisleipä on kuulunut Sadun perheen jouluun jo vuosien ajan. Resepti on peräisin Sadun ystävän anopilta. Hapanjuurileivontaan hurahtanut Satu kertoo leipovansa leivän itse juureen, mutta hyvä leipä syntyy hiivallakin.
Helppo valmistaa – muista tehdä hyvissä ajoin!
Saaristolaisleivän leipominen on helppoa, sillä ainekset vain sekoitetaan isossa astiassa, jonka jälkeen taikinan annetaan kohota leipävuoissa. Saaristoleipiä kannattaa leipoa kerralla useampi, niin osan voi antaa vaikka lahjaksi.
Mikä sitten tekee saaristolaisleivästä täydellisen?
– Olennaista on se maltainen maku ja myös rakenne, joka niistä kaljamaltaista tulee. Niistä tulee kivaa pureskeltavaa leipään.
Tärkeää on myös leipoa saaristolaisleipä hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, jotta se tekeytyy kunnolla. Sadun mukaan leipä vain paranee jääkaapissa odottaessaan. Leivät voi hyvin leipoa viikkoa, jopa kahta ennen joulua, kunhan ne kietoo hyvin esimerkiksi tuorekelmuun.
Nappaa helppo ohje: Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa