Näiden mehevien sämpylöiden salaisuus piilee perunoissa.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK tiedotti helmikuussa, että Suomessa vietetään valtakunnallista perunan teemaviikkoa 14.–20.2.2022. MTK:n mukaan peruna on edullinen keittiön moniottelija, joka miedon makuisena taipuu monenlaiseen kokkailuun.
Tiesitkö, että pottuja voi hyödyntää myös leipätaikinassa? Suositut perunarieskat ovat ainakin varmasti monelle tuttu juttu. Perunoita voi lisätä kuitenkin myös esimeriksi sämpylätaikinaan.
– Peruna sitoo kosteutta säilyttäen sämpylöiden ja leipien tuoreuden ja hyvän maun pidempään. Kiireinen kokki nappaa perunavalmisteen mukaansa pakasteesta esikäsiteltynä, MTK:n tiedotteessa vinkataan.
Pehmeä perunasämpylä on burgerihitti
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin jo viime vuonna perunasämpylätrendistä. Burger Lovers Finland -yhteisön Antti Suikkari kertoi uskovansa pehmeän burgerisämpylän nousuun.
– Kyllä seuraava hitti on tuo perunasämpylä, joka saapuu vihdoin Suomeen. Sitä on odotettu, Suikkari sanoo.
Burgereissa perunasämpylän nimi on ehkä hieman harjaanjohtava, sillä sämpylän pääraaka-aine ei suinkaan ole peruna, eikä se maistu perunalta. Perunaa kuitenkin lisätään taikinaan tuomaan kuohkeutta.
Lue lisää: Vapise briossi! Uusi hampurilaissämpylä valloittaa Suomen: "Sitä on odotettu"
Kotitekoiset perunasämpylät
Perunasämpylöitä voi leipoa helposti itse. MTK:n mukaan peruna mehevöittää leipätaikinan, antaa siihen mukavaa rakennetta ja miedon maun.
– Leipominen on mukavaa yhteistä lomapuuhaa myös lasten kanssa, ja taikina kohoaa vaikkapa hiihtolenkin aikana.
2 dl perunamuusia tai keitettyä perunaa (2 isohkoa perunaa) haarukalla survottuna
3 dl vettä, maitoa tai piimää
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
7–8 dl sämpyläjauhoja
- Jos käytät taikinaan kypsiä keitinperunoita, kuori ne ja survo haarukalla hienoksi.
- Sekoita keskenään perunamuusi tai perunasurvos, neste, suola, siirappi ja öljy tasaiseksi massaksi.
- Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää peruna-jauhoseokseen.
- Alusta mukaan loput jauhot puuhaarukalla sekoittaen.
- Taikina saa jäädä löysäksi, kuin paksuksi puuroksi.
- Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
- Nostele taikinasta kahdella isolla lusikalla sämpylöitä pellille.
- Paista 225 asteessa kauniin värisiksi, 15-20 minuuttia.
Resepti ja lähde: MTK
Katso myös video: Oletko hoksannut tätä nerokasta tapaa leivän voiteluun?
0:33