Suomalaisen huippukokin mukaan ylikypsennys on tyypillisin virhe, johon suomalaiset kasviksia valmistaessaan sortuvat.
Kun puhutaan kasvisten käytöstä ruoanlaitosta, Kokkisodastakin tunnetun Aki Wahlmanin mukaan ihmisten tulisi kiinnittää huomiota sekä kasvisten kypsentämiseen, hyödyntämiseen että maustamiseen.
– Suurin ongelma on siinä, että ihmiset syövät kasvikset liian kypsinä. Vähän sama kuin punaviini juodaan liian kylmänä ja valkoviini liian lämpimänä, Wahlman toteaa Makuja.fi:lle.
Mausta ja hyödynnä kasvikset kokonaan
Myöskään mausteiden merkitystä ei kannata kokin mukaan vähätellä.
– Ihmiset ovat tottuneet vahvoihin makuihin, ja kasvikset ovat melko mietoja. Niiden joukkoon kannattaa laittaa reilusti mausteita. Vaikka aina sanotaan, että kasviksen itsessään pitäisi maistua, on hyvä, että niissä on myös kunnolla makua.
Kokin mukaan ihmisten tulisi myös oppia hyödyntämään kasvikset kokonaan aina varsia ja lehtiä myöten. Sen lisäksi, että kasvisten eri osat antavat ruokaan makua, niiden hyödyntäminen auttaa pitämään ruokahävikin kurissa.
LUE MYÖS: Enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa! Kuusi yllättävää ruokaa, jotka auttavat torjumaan flunssan – lisää nämä ruokavalioosi ja pysy terveenä
– Esimerkiksi kukkakaalista voi napata alimmat lehdet ja paistaa ne pannulla rapeiksi, Wahlman opastaa.