Hauki mielletään usein ruotoiseksi ja kuivaksi, mutta tästä kotimaisesta kalasta saa valmistettua helposti maukkaita aterioita. Lue Harri Syrjäsen vinkit hauen valmistamiseen.
Hauki on monipuolinen kala, jota on saatavilla runsaasti ympäri Suomea. Hauesta voi loihtia monipuolisesti niin arki- kuin juhlaruokiakin.
Eettistä ja ekologista
Hauki on yleinen kala koko maassa, ja sitä saadaan ympäri vuoden. Paras pyyntiaika on kuitenkin lokakuusta toukokuulle.
– Haukea tulee paljon, joten on täyttä hulluutta olla käyttämättä sitä, kertoo kokki Harri Syrjänen.
Hauen syöminen on eettistä ja ekologista. Kotimaisissa järvissä kasvanut hauki on edullista lähiruokaa.
Oikein valmistettuna hauesta saadaan kuitenkin helposti maukasta ruokaa niin paistettuna, kuin uunissa valmistettuna.
Hauki on vähärasvainen ja maultaan mieto
Moni pelkää hauen valmistamista sen ruotoisuuden vuoksi. Ruodot irtoavat kuitenkin kalasta helposti, kunhan kala on paloiteltu oikein. Hauen paistaminen vaatii hieman opettelua ja tarkkuutta.
– Hauesta on tosi vaikea saada paistamalla mehukasta. Jos sisälämpötila ei ole aivan oikea, kalasta tulee todella kuiva, Syrjänen huomauttaa.
Hauen sisälämpötila ei saisi ylittää 60 astetta, sillä liikaa lämmetessä kalan rakenne muuttuu puuromaiseksi. Vaikka hauen paistaminen voi tuntua vieraalta ajatukselta, lopputulos on useimmiten maukas.
– Hauki on kokille vaikea ja kriittinen kala. Sen valmistaminen vaatii vähän opettelemista ja tosi tarkkaa paistoa, mutta toisaalta hauessa on aivan oma, ainutlaatuinen makunsa.
Murekkeena mehukkain
Varmimman lopputuloksen saa käyttämällä haukea jauhettuna murekkeisiin ja pyöryköihin, jolloin kalasta saa helposti ruodottoman aterian.
– Tosiasia on, että hauki on murekkeena mehukkain ja paras, Syrjänen toteaa.
Haukiruokiin kannattaa käyttää alle parikiloisia kaloja, jolloin niiden maku on parhaimmillaan.
KOKEILE HERKULLISIA HAUKIRESEPTEJÄ:
Haukimureke
Uunissa paistettu kokonainen hauki
Harri Syrjäsen Saaristoruokaa -ohjelman toinen tuotantokausi alkaa MTV3-kanavalla 21.4. klo 21.