Suomalaisten rakastamaa kahvia päätyy aivan liian paljon hävikkiin.
Kahvin hinnan nousu on puhuttanut suomalaisia viimeisen vuoden ajan. Päivittäistavarakauppa ry PTY kertoi toukokuussa kahvin kallistuneen vuodessa lähes 40 prosenttia. Syyt hintojen kapuamiseen liittyvät muun muassa kahvintuotanto-olosuhteisiin. Suurimmassa kahvintuottajamaassa Brasiliassa kärsittiin sekä kuivuudesta että hallasta.
Lue myös: Kannattaisiko kahvia hamstrata nyt tarjouksesta kotiin? Jauhetun suodatinkahvin ja kahvipapujen oleelliset erot
Hurja määrä kahvia päätyy viemäriin
Oli kahvi kallista tai ei, sitä päätyy suomalaisilta hävikkiin vuosittain hurjat määrät. Luonnonvarakeskus ja Paulig selvittivät vuonna 2020 kahvin, teen ja kaakaon yhteishävikin johtavan hävikkimäärissä monia muita elintarvikkeita.
Suomalaiset kaatavat kahvia viemäreihin vuosittain noin 2,5 litraa henkilöä kohden ja lähes neljä litraa taloutta kohden. Tämä muodostaa noin 13 prosenttia kotitalouksien vuosittaisesta ruokahävikistä. Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan kahvia enemmän hävikkiin päätyy vain vihanneksia ja hedelmiä.
Hyödynnä vahvaa kahvia vaikka mokkapaloihin! Nappaa ohje: Mokkapalat – Nannan täydellinen ohje, jolla saat uskomattoman mehevän lopputuloksen
Syyskuun puolivälissä vietettävällä kansallisella hävikkiviikolla onkin taas hyvä hetki nostaa esiin tämä suomalaisten perisynti kahviin liittyen.
– Uskon, että kahvia ei osata ajatella samalla tavalla ruokahävikkinä kuin vaikkapa leipää. Kahvipapu on kuitenkin arvokas raakaaine, jonka käsittelyyn ennen sen päätymistä kahvina kauppojen hyllyille tarvitaan satojen alansa ammattilaisten työpanos ja matka maapallon toisella puolella sijaitsevilta viljelmiltä Suomeen, Meiran vastuullisuus- ja strategiajohtaja Marleena Bask muistutti viime vuonna tiedotteessa.
Lue myös: Ethän heitä leipää roskiin? Moni ei ajattele seurauksia: "Yksikin biojätteeseen heitetty pala ruisleipää aiheuttaa…"
Näin vähennät kahvihävikkiä
Suomalaiset keittävät usein suodatinkahvia kokonaisen pannullisen kerrallaan, jolloin juoman hävikkiriski kasvaa. Kahvia kannattaakin valmistaa kerralla vain sen verran kuin on juojia.
Jos kahvia tulee kuitenkin keitettyä yli tarpeen, se kannattaa kaataa termoskannuun. Kahvi säilyy termarissa tuoreena puolisen tuntia.
Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa kahvijääpaloiksi, jotka sopivat kuuman kahvijuoman viilentämiseen tai nautittavaksi sellaisenaan esimerkiksi maidon kanssa.
Kahvia voi lisäksi käyttää useissa erilaisissa kastikkeissa, dipeissä ja leivonnassa. Käytettyjä kahvipuruja voi sen sijaan hyödyntää esimerkiksi kasvimaan lannoitteena, hiekoituksena tai itse tehdyissä kasvonaamioissa.
Lue myös: Nämä ruokakaupan tuotteet ovat kutistuneet vaivihkaa – kilohinta noussut: "Paketti näytti edestä päin täysin samalta kuin ennen"
Katso myös video: Näin valmistat "ruotsalaista kananmunakahvia"
1:48Oletko jo kuullut ruotsalaisesta kananmunakahvista?
Lähteet: Meira, Paulig, Luonnovarakeskus