Teetkö sinäkin karmean kahvivirheen? Tulee kalliiksi

kahvi, kahvinkeitto
Kahvin hinta on viime vuosina kallistunut. Silti suomalaiset heittävät sitä edelleen karmeat määrät viemäriin. Shutterstock

Hävikkiviikko herättelee suomalaisia huomioimaan tarkemmin omaa ruokahävikkiään ja sen kustannuksia. Myös juomien kohdalla kannattaa olla tarkkana.

Vaikka ruokahävikin merkityksestä ja vaikutuksista on toitotettu jo vuosia, suomalaisilla riittää yhä työtä hävikin vähentämisessä. 

Hävikkiviikkoa vietetään 23.–29.9.2024. Kyseessä on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien.

Ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista, mutta roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. 

MTK muistuttaa, että suurinta ruokahävikki on kotitalouksissa. Keskivertokuluttaja heittää ruokaa roskiin noin 28 kiloa vuodessa. 

Kahvista karmeat määrät hävikkiä

Vaikka ruokahävikki viittaakin sanana ruokaan, myös juomien kohdalla on syytä olla tarkkana. 

Yksi suurimmista suomalaisten hävikkituotteista on nimittäin kahvi.

Sen sijaan, että kallis kahvi päätyisi viemäriin, kannattaa pohtia ylimääräiselle juomalle uudenlaisia käyttötapoja

– Kahvista syntyy yllättävän paljon ruokahävikkiä, kupillinen päivässä viemäriin tarkoittaa vuodessa yli 40 litraa hukkaan heitettyä kahvia! MTK:sta muistutetaan.

Kahvia tulisikin keittää vain sen verran kuin sitä nautitaan. Lisäkupilliset porisevat nopeasti valmiiksi tarvittaessa. 

Jos valmistat kerralla enemmän kahvia, kaada kahvi termoskannuun. Kotonakin voi käyttää termosmukia. Siinä kahvi säilyy lämpimänä pidempään, eikä tarvitse uudelleenlämmitystä.

Huomenta Suomessa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa keskustellaan ma 23.9. klo 7.45 alkaen, mikä on elintarviketeollisuuden rooli ruokahävikin syntymisestä ja miten sivuvirroista saisi ihmisruokaa.

 

Katso myös: Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoel vinkkasi kikan ylimääräisen kahvin hyödyntämiseen:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!