Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa joutuu lopettamaan toimintansa – syynä verottajan uusi linjaus
Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa joutuu sulkemaan ovensa verottajan päätöksen vuoksi. Toimintaa olisi liian kallista jatkaa.
Helsingin Kalasatamassa sijaitseva, Kirkon Ulkomaanavun perustama WeFood-hävikkiruokakauppa tiedottaa toimintansa loppumisesta. Vuonna 2018 perustettu hävikkiruokakauppa sulkee ovensa verottajan linjauksen vuoksi. Vuonna 2021 tehdyn uuden linjauksen mukaan hävikkiruokakauppa joutuu maksamaan lahjoitettujen tuotteiden myynnistä jatkossa arvonlisäveroa.
– Kirkon Ulkomaanapu yritti löytää erilaisia tapoja tehdä WeFoodin toiminnasta kannattavaa tämän päätöksen jälkeen, mutta valitettavasti ratkaisut eivät tuottaneet positiivista tulosta. Kauppakeskus Redissä sijaitseva WeFood -myymälä suljetaan lopullisesti 31.7.2022, Kirkon Ulkomaanavusta kerrotaan tiedotteessa.
Hävikkiruokakaupan toiminta on perustunut nimenomaan yhteistyökumppanien lahjoituksiin. Tuotteita on noudettu kauppaan sponsoroidulla sähköisellä pakettiautolla. Toimintavuosiensa aikana WeFood onnistui vähentämään hävikkiruokaa Suomesta 400 000 kilon edestä. Toimintaan ovat osallistuneet sadat vapaaehtoiset.
– WeFoodin kohtalo alleviivaa tarvetta selvittää myös taloudellisia ohjauskeinoja aiempaa paremmin, jotta ruokahävikin vähentämisestä on mahdollista tehdä kannattavaa
Täysin syömäkelpoista ruokaa alhaisemmilla hinnoilla
MTV Uutisten sivuilla kerrottiin WeFoodin toiminnasta juuri sen avattua ovensa vuonna 2018. Hävikkiruokakaupassa myytävät tuotteet ovat täysin syömäkelpoisia, mutta hinnat tavallista ruokakauppaa alhaisemmat.
– Meidän valikoima keskittyy kakkoslaatuun ja hintakin on sen mukainen eli jonkin verran ykköslaadun hintoja alhaisempi, muotoili WeFood-kaupan projektipäällikkönä tuolloin työskennellyt Else Hukkanen Kirkon Ulkomaanavusta
Kaupan tuotto ohjattiin Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhankkeisiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka