Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suomessakin suosittujen tomaattimurskien tomaatit kerätään epämääräisissä oloissa – sorto alkoi paljastua työntekijän kuoleman jälkeen

tomaatteja
Tomaatit on kerätty Italiassa lähes orjuuteen verrattavissa oloissa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 25.10.2017 09:32

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Italiassa aloitettiin tutkinta tomaattipeltojen työntekijöiden oloista sen jälkeen, kun sudanilainen mies kuoli pellolla, kertoo The Guardian. Oikeuden papereiden mukaan tomaattijätit eivät ole kuitenkaan vastuussa kuolemasta.

Kahden Italian suurimman ruokaa tuottavan yrityksen tomaatit kerätään lähes orjuuteen verrattavissa oloissa. Purkkitomaatteja ja tomaattimurskaa tuottavat merkit Mutti ja Cirio ovat Euroopassa suosittuja ja hyvin tuttuja myös suomalaisissa marketeissa.

Italialaisen syyttäjän Paola Guglielmin mukaan Mutti ja Conserve Italia, joka tuottaa Cirio-merkkisiä tuotteita, hyötyvät pelloilla työskentelevien siirtolaistyöntekijöiden hyväksikäytöstä.

Tomaattipeltojen työntekijät tekevät pahimmillaan jopa 12-tuntisia päiviä seitsemänä päivänä viikossa ilman taukoja, minipalkalla ja ilman pääsyä terveyshenkilökunnan luokse.

Syytteessä eivät kuitenkaan ole tomaattituotteita tuottavat jättiyritykset, vaan tuotantoketjun alkupää.

Lääkärintutkimus olisi voinut pelastaa

Työntekijöiden sorto alkoi paljastua vuonna 2015, kun 47-vuotias sudanilainen Abdullah Muhammed kuoli sydänkohtaukseen työskennellessään tomaattipelloilla Nardòn kunnassa, Etelä-Italiassa. Väitettiin, että kahden lapsen isä olisi voinut pelastua, jos hänen työnantajansa olisi mahdollistanut pääsyn sairaalaan tutkimuksiin.

"Caporalatot" ovat yleinen käytäntö Italian maataloudessa: caporalato organisoi lailliset ja laittomat maahanmuuttajat ryhmiksi, jotka italialaiset maanomistajat palkkaavat korjaamaan sadon. Maahanmuuttajat maksavat palvelusta caporalatolle.

Tapauksesta aloitettiin laaja tutkinta. Nyt syyteharkinnassa ovat maatilan omistajan Guiseppe Marianon sekä sudanilaisen johtajan, niin kutsutun caporalaton, Mohammed Elsalihin osuudet kuolemantuottamukseen. Myöhemmin tuomari päättää, meneekö juttu oikeuteen.

Tomaattijätit eivät ole syytepapereiden mukaan vastuussa kuolemasta, ja yritykset kehottavatkin alihankkijoitaan kohtelemaan työntekijöitä eettisesti.

Cirio-merkkistä tomaattimurskaa tuottava Conserve Italia on kertonut, että yhtiö on katkaissut yhteistyön syytetyn alihankkijan kanssa kuultuaan Muhammedin kuolemasta.

LUE MYÖS:  Suomalaisten hullu hamstraus: Tomaattimurskan myynti kasvoi 138 prosenttia

– Tiedämme, että Etelä-Italiassa on joitakin tapauksia, jotka eivät ole täysin linjassa, mutta me emme voi tehdä työtä – ei ole meidän vastuullamme varmistaa, mitä alueella tapahtuu, mutta olemme pyytäneet alihankkijoitamme kunnioittamaan ihmisoikeuksia, Conserve Italian edustaja kertoi.

– Emme maksa tavallista vähempää.

Conserve Italia on myös kertonut haastavansa alihankkijat oikeuteen heidän aiheuttamistaan vahingoista "suojellakseen mainettaan kaikista eettisimpänä yrityksenä alalla".

Mutti kertoo lausunnossaan taistelevansa työntekijöiden hyväksikäyttöä vastaan. Muttin mukaan se valitsee maanviljelijät ja maatalouskumppaninsa erityisen huolellisesti ja säilyttää keskusteluyhteyden koko tavaraketjun läpi.

Helsingin Sanomien mukaan Italian maataloudessa on jopa satojatuhansia ilman työsopimusta, hyvin surkeilla ehdoilla uurastavia halpatyöläisiä. Ajoittain heitä kuolee pelloille.

Lähteet: The Guardian, Helsingin Sanomat

***

1:30img

Tuoreimmat aiheesta

Tomaattikastike