Moni tuntee kanaviillokin kouluruokana. Tämän arkisen kanaruokien klassikon valmistaminen onnistuu helposti myös kotikeittiössä edullisista koipireisistä.
Onko kanaviillokki sinullekin tuttu ruoka? Tämä arkiruokaklassikko jakaa ainakin kouluruokana mielipiteet, mutta herkulliselle kanakastikkeelle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus omassa kotikeittiössä.
Mistä kanaviillokki on oikein ruokalistoillemme sitten päätynyt? Ruokatoimittaja Tiina Rantanen on valottanut perinneruoan historiaa Klassikkoruokia: reseptit & tarinat -kirjassaan (Otava 2018).
Rantanen kertoo teoksessaan kanaviillokin olevan alun perin perinteistä amerikkalaista lohturuokaa. Reseptin äitinä pidetään ikonista yhdysvaltalaista kokkia Julia Childia. Childin vuonna 1975 julkaisemsta keittokirjasta kanaviillokin resepti löytyy nimellä "Fricassee De Poulet á L'Ancienne".
Tämän kanaviillokin ohje poikkeaa kuitenkin meidän tuntemastamme: Childin reseptissä kana ruskistetaan esin ja haudutellaan sitten valkoviiniliemessä.
Lue myös: Hannan älyttömän hyvä kanakastike on kestohitti: "Itkettää, jos se loppuu kesken"
Näin teet kanaviillokkia kotona edullisista koipireisistä
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin alkuvuodesta 2021 kouluruokiin, jotka ovat jakaneet ja jakavat edelleen mielipiteet. Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen demonstroi tuolloin ohjelmassa, miten kotona saa valmistettua täydellisen maistuvaa kanaviillokkia.
Kanaviillokki on helppo ja nopea valmistaa broilerin koipireisipaloista. Koipireidet kannattaa ehdottomasti keitellä kypsäksi liemessä sen sijaan, että ne paistaisi.
– Helpompi onnistua kuin jos miettii vaikka paistamista. Vedessä keittämällä ei voi kauhean pahasti epäonnistua, Tuovinen totesi.
Kun broilerit hauduttaa liemessä, lopputulos on taatusti mehukas ja liha irtoaa luista kuin itsestään. Keitinliemeen lisätään mausteita ja lientä säästetään myös kastiketta varten.
– Muutamalla niksillä onnistuu, Tuovinen lupasi.