Suklaan ystävä ujuttaa suklaisen maun niin aamupalapöytään kuin liharuokaankin. Makuhermoja viettelevät suklaiset herkut saavat nyt makupareikseen suolaisen karamellin ja matchajauheen.
Suklaa on tuttu raaka-aine, jota käytetään erityisesti leivonnassa ja osana makeita herkkuja. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että suklaa soveltuu erinomaisesti myös suolaisten pääruokien raaka-aineeksi. Esimerkiksi murea karitsankare saa makua suklaa-bbq-kastikkeesta ja chocolate mole eli meksikolainen suklaakana sopii puolestaan tortillalettujen väliin.
Kokeile myös suklaista rub-mausteseosta, joka maustaa erityisen hyvin porsaanlihan, kuten ribsit ja broilerin. Suklaa-sataykastike on herkullinen lisä kanalle, porsaanlihalle tai karitsalle.
Viikonloppuaamukin voi alkaa suussasulavalla suklaalla, kun pöytään kattaa paahdettua pähkinä-suklaapuuroa, suklaapannukakkuja tai kookos-suklaakerrosritareita.
Käsittele suklaata oikeaoppisesti
Suklaa on monelle tuttu raaka-aine, mutta muutamalla vinkillä suklaan käsittely on entistä helpompaa. Suklaan käsittelyssä tunnetaan termi temperointi, jolla parannetaan suklaan makua ja koostumusta. Temperoitu suklaa on kiiltävää, se lohkeaa puraistessa, ja sitä on helppo käsitellä.
Temperointi ei ole välttämätöntä, mutta jos teet esimerkiksi konvehteja, suklaakoristeita tai kuorrutteita, pieni vaiva palkitsee. Temperoitu suklaa ei myöskään harmaannu.
Temperoinnissa suklaa lämmitetään, jäähdytetään ja lämmitetään uudelleen tiettyihin lämpötiloihin, jolloin suklaan rasvat kiteytyvät uudelleen. Eri suklaalaaduille on omat temperointilämpötilansa.
Näin sulatat suklaan:1. Varo vettä Varo, ettei suklaan joukkoon pääse vettä tai vesihöyryä. Vesi tekee suklaasta rakeista. 2. Lämmitä huolella Käytä mikroaaltouunissa matalampia tehoja ja lämmitä suklaata 30 sekunnin erissä välillä sekoittaen. 3. Tarkkaa puuhaa Temperoinnissa on oltava hyvin tarkkana lämpötilojen kanssa. Jos lämpötilat ylittyvät, temperointi ei onnistu. Ei huolta, voit aloittaa ensimmäisestä lämmityksestä.
4. Lisää huoneenlämpöisenä Sulanut suklaa tulee aina lisätä muiden ainesten joukkoon huoneenlämpöisenä. |
Testaa rohkeasti trendikkäitä suklaareseptejä
Suklaisista leivonnaisista saa helposti vieläkin herkullisempia kuorruttamalla ne lopuksi temperoidulla suklaalla ja suklaahipuilla. Esimerkiksi yksinkertaiset suklaamuffinssit saavat hetkessä näyttävyyttä kiiltävästä temperoidusta suklaasta, joka valutetaan valmiiden muffinssien päälle. Koko komeus kuorrutetaan valkosuklaarullilla ja suklaahipuilla.
Trendikäs suklaa-suolakaramellipiirakka puolestaan sulaa suussa. Tummasuklainen piirakka täytetään paahdetulla karamellilla ja suklaakuorrutteella. Koko komeus koristellaan ripottelemalla päälle sormisuolaa.
Makeita, suklaisia jälkiruokia on pilvin pimein, mutta veikeitä suklaaravioleja et ole todennäköisesti vielä kokeillut! Suklaaraviolit ovat tuhti tarjottava, joka takuulla taltuttaa kovimmankin makeanhimon. Tummalla kaakaolla värjätystä taikinasta muotoillaan ravioleja valkosuklaa-mascarponetäytteellä. Raviolit tarjotaan valkosuklaakastikkeen ja tuoreiden marjojen kanssa.
Raakasuklaapallot ovat näyttävä herkku, kun ne kieritellään vadelmarouheessa, raakalakritsijauheessa ja matchajauheessa. Raakasuklaata on myös todella helppo valmistaa itse – ja mikä parasta, suklaalevyyn voi lisätä juuri omia suosikkimakuja.
Tummaa, vaaleaa vai leivontasuklaata – valitse oikein!
Kaupan hyllyt ovat täynnä erilaisia suklaalaatuja, joista valita. Lisäksi erityisesti leivontaan löytyvät omat suklaansa, mutta kuinka näiden vaihtoehtojen joukosta on mahdollista valita juuri oikea suklaa?
Leivonnassa käytetään yleisimmin tummaa suklaata. Suklaan kaakaopitoisuus vaihtelee 50–70 prosentin välillä. Tumma suklaa ei ole maitopohjaista, mutta se voi sisältää pieniä määriä maitojauhetta ja maitorasvaa.
Maitosuklaassa maito, maitojauhe tai maitotiiviste korvaa osittain kaakaon, mikä antaa suklaalle pehmeän koostumuksen, maun ja vaaleanruskean värin. Maitosuklaa sopii loistavaksi mousseihin tai moussekuorrutteisiin.
Menikö suklaa rakeiseksi sulattaessa?
Vinkki: Kokeile lisätä joukkoon lämmintä kasviöljyä tai kermaa. Jos suklaa on palanut ja sen maku muuttunut, sitä ei voi kuitenkaan valitettavasti enää pelastaa.
Valkosuklaa ei oikeastaan ole suklaata lainkaan! Valkoinen suklaa ei nimittäin sisällä kaakaomassaa, vaan se tehdään kaakaovoista, sokerista ja maidosta. Valkosuklaa palaa herkästi, joten sen sulatuksessa täytyy olla erityisen tarkkana – suklaa muuttuu herkästi rakeiseksi. Makea valkosuklaa on parhaimmillaan juustokakuissa ja jälkiruoissa. Kokeile myös valkosuklaa-pistaasilevitettä, jossa suklaa paahdetaan.
Leivontasuklaa on koostumukseltaan helpommin sulatettavaa, joten se soveltuu myös paremmin koristeiden työstämiseen. Leivontasuklaata on tummana, maitosuklaana sekä valkosuklaana.
Raakasuklaa valmistetaan niin, että raaka-aineita ei kuumenneta yli 46 asteen. Tästä syystä suklaa säilyttää ravintoaineensa. Raakasuklaaseen ei lisätä maitojauhetta tai lisäaineita.