Syöminen kuriin 6 vinkillä – näin lopetat, kun olet täynnä

Hampurilainen
Shutterstock

Joskus syömistä tekee mieli jatkaa, vaikka tiedostaa jo olevansa täynnä – eikä loppua näytä tulevan. Lue vinkit, miten ylensyömistä voi parhaiten hillitä!

Suuret annoskoot johtavat helposti ylensyöntiin. Valtava ruokamäärä taas johtaa melkein aina painonnousuun. Listasimme muutamia vinkkejä, joiden avulla ylensyömistä on mahdollista hallita ja vähentää.

1. Laske haarukka välillä pöydälle

Syödessämme meidät valtaa kädestä suuhun -toimintamalli: täytämme haarukan uudestaan valmiiksi jo samalla, kun syömme ensimmäistä haarukallista. Estä ahmiminen laskemalla haarukka välillä pöydälle. Pureskele suullinen kunnolla. Ota haarukka uudestaan käteesi vasta sitten, kun olet nielaissut kaiken suussasi olevan ruoan alas. 

2. Puolita annoskoko

Olemme tottuneet syömään kaiken tai ainakin mahdollisimman paljon lautasen sisällöstä. Mitä enemmän lautasellasi on ruokaa, sitä enemmän luultavasti myös syöt. Puolita jokaisen ruokalajin määrä puoleen. Ota vain puolikas leipä, puolet vähemmän lisuketta kuin normaalisti ja puolita iso pihvi. Syö lautasellinen hitaasti tyhjäksi. Voit ottaa lisää ruokaa, jos siltä tuntuu. Luultavasti kuitenkin toteat, että tämä hiukan pienempi ruokalautasellinen riitti sinulle mainiosti.

3. Keskity ruokaan kaikilla aisteillasi

Maku ei ole kaikki, mitä annoksella on sinulle tarjottavanaan. Joissain tutkimuksissa on todettu, että pelkästään ruoan haistaminen tuo monesti jo hyvänolontunnetta ja täydemmän olon vatsaan. Keskity ruoan tuoksuun, koostumukseen ja ulkonäköön. Keskustele ruoasta lounaskumppanin kanssa. Kokonaisvaltainen ruokailukokemus tuo myös vatsaasi nopeammin tyytyväisen olon. 

4. Käytä haarukkaa ”ylösalaisin”

Yhdysvalloissa haarukkaa tavataan käyttää lusikkamaisesti, jolloin sillä syödään kupera puoli alaspäin. Ruokaa on helpompi ja nopeampi syödä tällä tavalla. Vanhan eurooppalaisen ruokailuperinteen mukaan on kuitenkin kohteliaampaa syödä haarukalla toisin päin, kupera puoli ylöspäin. Näin syöminen on hitaampaa ja myös nautinnollisempaa, koska joudut keskittymään syömiseen. Annat itsestäsi myös sivistyneemmän kuvan, kun syöt tällä tavalla. 

5. Laita televisio tai tietokone kiinni syömisen ajaksi

Ruokailun tulisi olla kokonaisvaltainen hetki päivässä, eikä tilaisuus, jonka aikana voi tehdä samalla mitä tahansa muutakin. Television edessä tulee helposti syötyä enemmän kuin olisi tarpeellista. Sulje laitteet ruokailuhetken ajaksi. Se hyväksi painollesi, ja myös kohtelias tapa muita ruokailijoita kohtaan.

6. Juo vettä ennen ateriaa ja sen jälkeen

Vesi ei tietyistä harhaluuloista huolimatta täytä vatsaa, mutta sen juominen voi silti vaikuttaa syömisen määrään. Tämä johtuu siitä, että kehosi voi sekoittaa janon tunteen nälkään. Juo reippaasti vettä pitkin päivää, varsinkin ennen ateriaa ja sen jälkeen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.