Trendikkäimmät dieetit paljastuivat huonoimmiksi – tekevät myös eniten hallaa ympäristölle

1:26img
KATSO MYÖS: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.
Julkaistu 11.03.2023 07:15

Emmi Niiniaho

Ruokavalion valitseminen hetkelliseen painonpudotukseen on eri asia kuin sen noudattaminen pidemmän aikaa – jolloin ravitsemuksellisuuteen kannattaa kiinnittää enemmän huomiota.

Trendikkäät dieetit saattavat olla tehokkaita keinoja pudottaa painoa, mutta ravitsemuksellisesti ne eivät ole kovinkaan antoisia, selviää tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Sen lisäksi, että dieetit ovat lopulta epäterveellisiä, niistä on myös eniten haittaa ympäristölle, kirjoittaa New York Post.

Esimerkiksi juuri keto- ja paleodieetit ovat suosittuja keinoja pudottaa muutama kilo, mutta tutkimuksen perusteella niissä on kaikkein huonoimmat ravitsemukselliset arvot.

Tulanen yliopiston tutkija Diego Rosen mukaan tutkijat osasivat odottaa dieettien negatiivista vaikutusta ilmastolle, sillä ne ovat usein hyvin lihakeskeisiä. Mutta aikaisemmin ruokavalioita, jotka yksilöt valitsevat itse lääkärin määräyksen sijaan, ei oltu vertailtu käyttäen yhtenäistä runkoa.

Tutkimus tarkasteli kuutta suosittua ruokavaliota käyttäen Yhdysvaltojen Tautien torjunta- ja ehkäisykeskusten Kansallisen terveys- ja ravitsemustutkimuksen dataa. 

Lue myös: Tutkijat varoittavat suositusta ruokavaliosta: "Tauteja edistävä katastrofi"

Näin eri dieetit vertautuivat keskenään

Ketodieetissä asetetaan etusijalle suuret rasvamäärät ja toisaalta vähäiset määrät hiilihydraatteja. Ravitsemuksellisesti se sai kaikista vertailluista ruokavalioista huonoimmat pisteet. Ruokavalion arvioitiin tuottavan myös noin 2,7 kiloa hiilidioksidia jokaista tuhatta kulutettua kaloria kohden.

ketodieetti

Ketodieetti on vähähiilihydraattinen.

Paleo-ruokavalio, jossa vältetään jyviä ja papuja lihan, pähkinöiden ja vihannesten hyväksi, sai seuraavaksi alhaisimmat laatupisteet ruokavalion ravitsemuksellisuudesta. Dieetin hiilijalanjälki oli myös korkea, 2,5 kiloa hiilidioksidia tuhatta kaloria kohden.

Vegaanisella ruokavaliolla oli kaikista dieeteistä pienin hiilijalanjälki: sen arvioitiin tuottavan vain 0,7 kiloa hiilidioksidia jokaista tuhatta kaloria kohden.

Pescovegetarismi, mitä noudattaessa syödään kalaa, muttei muuta eläimen lihaa, sai korkeimmat pisteet ravitsemusarvojensa suhteen. Seuraavana perässä seurasivat kasvis- ja vegaaninen ruokavalio.

Kaikista yleisin ruokavalio, eli sekasyöjät, sijoittui ravitsemuksellisen laadun ja ympäristövaikutustensa kannalta keskivaiheille.

Lue myös: Onko kananmuna terveellistä vai ei? Tuore tutkimus haastaa aiempia tuloksia

Lue myös: Anne löysi raudanpuutteesta selityksen omille ja lastensa oireille – "Kolme vuotta piinanneet oireet helpottivat kuin silmänräpäyksessä"

Katso myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

1:15img

Suomalaiset rakastavat kurkkuja ja tomaatteja. Millä nämä hinnakkaat kasvikset kannattaisi juuri nyt korvata? Vinkkejä ruokavalintoihin antoivat Huomenta Suomen haastattelussa Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen ja Terveystalon ravitsemusterapeutti Mari Aalto.

Lähde: New York Post

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus