Vain kuusi suomalaista kymmenestä syö aamupalan päivittäin. Yksi suurimmista syistä aamupalan sivuuttamiselle on kiire. Eteläsuomalaiset syövät aamupalaa valtakunnan mittapuulla kaikkein laiskimmin. Tiedot käyvät ilmi Herbalife Nutritionin YouGovilla teettämästä kyselytutkimuksesta.
Suomalaisista 64 prosenttia kertoo syövänsä aamupalan päivittäin. Helsingissä ja Uudellamaalla osuus on muun Suomen tasolla 65 prosentissa. Muualla Etelä-Suomessa aamupalan nauttiminen on kaikkein heikoimmissa kantimissa: siellä vain 62 prosenttia vastaajista syö päivittäin aamiaista.
Suomalaiset ja norjalaiset jättävät aamupalan väliin muita pohjoismaalaisia useammin. Norjalaisista 69 prosenttia kertoo syövänsä aamupalan päivittäin. Vastaavat osuudet ovat Ruotsissa 76 prosenttia ja Tanskassa 74 prosenttia.
– Sille, että monet suomalaiset eivät syö aamupalaa, näyttäisi olevan useita syitä. Tulosten valossa yksi suurimmista syistä on kiire, sillä lähes puolet heistä jättää aamupalan syömättä vasten tahtoaan, kertoo ravitsemusyritys Herbalife Nutritionin Pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann tiedotteessa.
LUE MYÖS: Onko aamupala todella päivän tärkein ateria? Neljä asiantuntijaa vastaa kiisteltyyn kysymykseen
Kiire ajaa aamupalan ohi
Etelässä vedotaan usein ajanpuutteeseen: uusimaalaisista 24 prosenttia sanoo, ettei heillä ole riittävästi aikaa syödä aamupalaa, ja muualla Etelä-Suomessa osuus on 27 prosenttia. Länsi-Suomessa kiireeseen vetoaa vain 19 prosenttia ja Pohjois- ja Itä-Suomessa 21 prosenttia.
– Kiire yksinkertaisesti ajaa aamupalan ohi. 49 prosenttia niistä suomalaisista, jotka jättävät aamupalan väliin, toivoisi löytävänsä enemmän aikaa sen syömiseen, Bergmann taustoittaa.
Harva syö työpaikallaan
Kotona väliin jätettyä aamupalaa ei useimmiten paikata työpaikallakaan. Kaikista suomalaisista vain joka kymmenes kertoo syövänsä aamupalan työpaikallaan. Etelä-Suomessa vastaava osuus on vielä pienempi, seitsemän prosenttia. Suomalaisista työnantajista vain kuusi prosenttia tarjoaa työntekijöilleen aamupalaa. Bergmannin mukaan aamiaismahdollisuuksien lisääminen työpaikoilla synnyttäisi positiivisia seurauksia.
– Kyse ei tarvitse olla mistään hotelliaamiaisesta vaan pienistä, yksinkertaisista syötävistä, kuten hedelmistä, jogurtista, smoothieista ja energiapatukoista. Jos useammalle olisi työpaikalla aamupalaa tarjolla, siitä hyötyisivät sekä työntekijät että työnantaja. Ilman aamupalasta saatavaa energiaa työntekijä pystyy vain harvoin maksimaaliseen työsuoritukseen – varsinkaan pidemmän päälle, hän valottaa.
YouGov suoritti Herbalife Nutritionin tilaaman kyselytutkimuksen tammikuussa 2019. Se suoritettiin neljässä Pohjoismaassa, ja vastaajien ikähaarukka oli 18–74 vuotta. Suomessa kyselyyn vastasi 1 009 henkilöä.
Lähde: Herbalife Nutrition