Yllättävä tutkimustulos suomalaisten suhteesta terveelliseen ruokaan

Katso myös: Kolme vinkkiä terveelliseen ruokailuun – haastattelussa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

Suomalaiset ajattelevat ruoan terveellisyyttä laajemmin kuin esimerkiksi ruotsalaiset tai muut eurooppalaiset, selviää tuoreesta Ruokabarometri 2024 -tutkimuksesta.

Työsuhde-etuja tarjoavan Edenredin maailmanlaajuisen Ruokabarometri 2024 -tutkimuksen mukaan suomalaisista peräti 90 prosenttia pyrkii lisäämään ruokavalionsa monipuolisuutta. Kaikista eurooppalaisista niin tekee 80 prosenttia.

Suomalaiset kiinnittävät keskimääräistä eurooppalaista yleisemmin huomiota myös elintarvikkeiden ravintosisältöihin. Suomalaisista 83 prosenttia odottaa ravintoloiltakin terveellisyyttä – koko Euroopasta 72 prosenttia. 

– Ravintoloilla olisi ehkä opittavaa, sillä Suomessa ravintoloista joka kolmas ei näe terveellisyyttä vetovoimatekijänä. Ruokailijoiden sanoma ja ravintoloiden käsitys ovat ristiriidassa, Edenredin työelämäasiantuntija Laura Lahtinen sanoo tiedotteessa.

Muualla Euroopassa ravintolat näkevät Lahtisen mukaan terveellisyyden vetovoimatekijänä selvästi yleisemmin kuin Suomessa. Euroopassa yleisesti ravintoloista vain joka viides ei näe terveellisyyttä asiakkaita tuovaksi seikaksi.

Suomalaiset tinkivät muita herkemmin ruoasta 

Vaikka terveellisyys kiinnostaa suomalaisia, Suomessa säästetään ruokakuluista todennäköisemmin kuin muualla Euroopassa. Säästäessään suomalaisista yli puolet, 52 prosenttia, ryhtyy ostamaan ruokaa halvemmalla. Kaikista eurooppalaisista vastaava prosentti on 44.

Sen sijaan ravintolasyömisestä säästetään yleiseurooppalaisesti herkemmin kuin Suomessa. Eurooppalaisista 86 prosenttia karsii ensimmäisenä ravintolakäynneistä, suomalaisista 84 prosenttia. 

– Ravintolakuluista säästämisessä näkynee se, että suomalaiset ruokailevat ravintoloissa harvemmin kuin muut eurooppalaiset. Karsittavaa on siis vähemmän, Lahtinen arvioi. 

Annoskokoihin ei saa koskea 

Suomalaiset eivät halua ruokabarometritutkimuksen mukaan pienentää annoskokojaan. 

Muualla Euroopassa saavutetusta annoskoosta pidetään tosin kiinni vieläkin hanakammin. Esimerkiksi ruotsalaisista peräti 85 prosenttia ei aio syödä niukempia annoksia.

Vegetaarisiin ja vegaanisiin ruokiin suomalaiset suhtautuvat tutkimuksessa suopeammin kuin eurooppalaiset keskimäärin. 

Joka toinen suomalainen mieltää kasvisruoan ja vegaanisen ruoan terveelliseksi. Koko Euroopasta 56 prosenttia ja ruotsalaisista jopa 67 prosenttia ei koe niitä terveellisiksi.

Tänään keskiviikkona vietetään Maailman ruokapäivää. Päivän tavoitteena on saada ihmiset miettimään kouluruoan ja terveellisen ruokavalion tärkeyttä ja vähentää maailmasta sekä nälänhätää että ruokahävikkiä. 

Edenredin globaali Ruokabarometri-tutkimus on tehty vuotuisesti 15 kertaa, nyt ensimmäisen kerran myös Suomessa. Suomessa kyselytutkimukseen vastasi 1 882 vastaajaa. Koko tutkimus ei ole Edenredin mukaan vielä julki.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.