Mitä tänään syötäisiin? Bolognese-kastike on takuuvarma resepti.
Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400 g -kirjassa suositellaan bolognese-kastikkeen valmistamista valurautapadassa. Jos kaapistasi siis löytyy valurautapata, pyyhi siitä pölyt ja ota se käyttöön. Mausteinen tuoremakkara tuo tähän kastikkeeseen hyvän potkun.
Tee bolognesea kaksinkertainen annos, syö puolet pastan kanssa ja käytä puolet lasagneen.
Bolognese
neljälle
400 g jauhelihaa
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 varsisellerin varsi
1 porkkana
3 rkl oliiviöljyä
150 g raakamakkaraa (chorizoa tai salsicciaa)
2 dl punaviiniä
2–3 purkkia säilyketomaattia
suolaa
rouhittua mustapippuria
parmesaania
1. Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Viipaloi selleri. Kuori ja raasta porkkana.
2. Kuullota kasvikset öljyssä kattilassa, älä ruskista.
3. Murustele jauheliha mukaan ja sekoita.
4. Poista kuori salsicciasta ja puristele makkara pannulle. Paista kunnes salsiccia ruskistuu hiukan.
5. Lisää viini ja keitä pari minuuttia.
6. Lisää kastikkeen joukkoon tomaatit.
7. Peitä kattila kannella ja anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä puolitoista tuntia. Lisää tilkka kasvislientä tai vettä, jos kastike tuntuu kuivalta.
8. Mausta bolognese suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarkista maku.
9. Tarjoa bolognese keitetyn pastan ja parmesaanin kera tai käytä se lasagneen.
Resepti: Hanna Gullichsen & Joonas Laurila: 400 g – parhaat jauhelihareseptit