Hans Välimäki vinkkaa, että vieraille voi esimerkiksi juhannuksena tarjoilla herkkua, jossa yhdistyy raikas salaatti, suolainen makkara ja rapea leipä. Tämä herkku muistuttaa perinteisistä hodareista, ja on siksi mitä oivallisinta krapularuokaa.
– Create your own sandwich -tyylinen tarjoilu on aika hauska. Idea on se, että ostaa jotain hyvää vaaleaa leipää, paahtaa sen grillissä, grillaa erilaisia tuoremakkaroita ja valmistaa erilaisia slaw-salaatteja. Näistä jokainen valitsee omat suosikkinsa ja kokoaa oman leipänsä, Välimäki kertoo.
– Se on vähän niin kuin itse tehty hodari – ja myös lapset tykkäävät, Välimäki kertoo.
Valmista itse lisukkeet moderneille hodareille
Välimäki vinkkaa, että suomalaisille tutun coleslaw-salaatin reseptiä voi rohkeasti tuunailla. Kesällä kaali on niin vesipitoista, että siitä valmistuu erityisen herkullinen slaw-tyyppinen salaatti, jonka onnistumisen takaamiseksi kannattaa käyttää hyväksi perinteistä 1-2-3-marinadia.
1-2-3-marinadilla tarkoitetaan pikkelöintitapaa, jonka mukaisesti pikkelöitävien raaka-aineiden joukkoon laitetaan 3 osaa vettä, 2 osaa sokeria ja 1 osa etikkaa. Pikkelöityjen raaka-aineiden annetaan levätä nesteessä jonkin aikaa ennen käyttöä, jotta marinadin maku ehtii tarttua niihin. Ennen pikkelöidyn kaalin käyttöä slaw-tyyppiseen salaattiin, neste on hyvä valuttaa pois kaalin joukosta.
– Tähän aikaan vuodesta kaali on parhaimmillaan. Se on kuin salaattia, Välimäki toteaa.
Jotta ruokailijoilla on valinnanvaraa, Välimäki suosittelee maustamaan osan Create your own sandwich -pöydässä tarjoilluista slaw-salaateista eri tavoin maustettuina.
– 1-2-3-marinadiin tehtyyn kaalisalaattiin voi sotkea esimerkiksi sinappia, yrttejä, chiliä tai inkivääriä, huippukokki vinkkaa.
Lisäksi Välimäki suosittelee tarjoilemaan Create your own sandwich -tarjoilun osana vahvaa sinappia ja esimerkiksi paahdetulla sipulilla maustettua majoneesia.