Pihamaalta tai metsästä kerätyistä nokkosista valmistetut sipsit paistuvat uunissa alle kymmenessä minuutissa.
Kirjan Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (Atena 2015) kirjoittanut Katariina Vuori kannustaa hyödyntämään nokkosta ruoanlaitossa. Pihamaalta löytyvä herkku maistuu Vuoren reseptillä sipsien muodossa.
– Nokkossipseihin sopivat parhaiten kokonaiset, tuoreet pienet kevätversot, mutta toki kesäiset, isommat lehdetkin käyvät, Vuori kertoo.
Kirjailija suosittelee maustamaan nokkossipsit esimerkiksi pippureilla, paprikalla, currylla, chilillä tai sitrushedelmien kuorilla.
– Ennen tarjoilua voit ripsaista sipseihin hieman etikkaa tai sitruunamehua, Vuori vinkkaa.
Nokkossipsit
1 l nokkosen versoja TAI lehtiä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
Muita mausteita maun mukaan
Jos koet tarpeelliseksi huuhdella (ei ryöpätä!) nokkoset juoksevalla vedellä ennen käyttöä, kuivaa nokkoset sen jälkeen todella hyvin.
Laita nokkoset kulhoon, roiski päälle oliiviöljyä ja ripaus suolaa, pyöräyttele nokkosia kulhossa kevyesti niin, että öljy ja suola leviävät tasaisesti.
Levitä nokkoset uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa n. 6–9 minuuttia, kunnes nokkoset ovat rapeita.
Lähde: Katariina Vuori: Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (Atena 2015)