Nokkonen sisältää paljon rautaa, C-vitamiinia ja kalsiumia. Oman pihan ilmainen terveysherkku muuntuu vaikkapa maukkaaksi pestoksi. Testaa resepti!
Nokkospesto sopii basilikasta valmistetun täysiverisen italialaisen vihreän peston tapaan monenlaisen suolaisen ruoan seuraksi. Pinjansiementen tilalla voi käyttää myös auringonkukansiemeniä tai pähkinöitä.
Noin 2 dl:
1,5 l nokkosen lehtiä TAI nuoria nokkosia kokonaisina
1 dl oliiviöljyä
1 dl pinjansiemeniä (myös auringonkukansiemenet käyvät)
1 tl merisuolaa
(1 rkl sitruunamehua)
1 dl parmesanjuustoa
1 dl pecorino-juustoa
Tee näin: Silppua nokkoset pienemmäksi. Laita nokkoset, oliiviöljy, pinjansiemenet, merisuola ja halutessasi ruokalusikallinen sitruunamehua tehosekoittimeen tai mortteliin ja sekoita tahnaksi. Raasta juustot ja lisää ne tahnaan. Tarjoile pesto esimerkiksi leivän, pastan, kalan ja kasvisten kanssa tai käytä suolaisten piirakoiden täytteissä.
Resepti: Katariina Vuori: Nokkonen (Atena Kustannus 2015)