Joulun merkitys on suomalaisille suuri, mutta se, miten sitä vietetään vaihtelee paljonkin. Esimerkiksi kinkun kuorruttaminen jakaa suomalaiset kahteen leiriin.
Pääkuvan videolta voit katsoa ohjeen joulukinkun glaseeraukseen.
HKScan Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen esitteli lokakuussa yrityksen viime joulu- ja tammikuun aikana toteuttaman joulukyselyn tuloksia.
Tutkimuksessa oltiin kysytty muun muassa joulun merkityksestä, suosituimmista jouluruoista sekä siitä, millä tavalla suomalaiset valmistavat joulukinkun.
Vastaukset saattavat jopa hieman yllättää, sillä esimerkiksi joulukinkun kuorrutus jakaa kansan vahvasti kahtia. Nappaa artikkelin lopusta linkki myös herkulliseen tapaan kuorruttaa joulukinkku.
Jouluruoista tärkeimmät
Kyselyn vastaajat määrittelivät joulun merkityksen itselleen asteikolla 1–5 tasolle 4.
– Hieman tärkeämpi naisille, laskeskelin tuossa, että noin yhdeksän prosenttia tärkeämpi naisille kuin miehille, Järvinen kertoo.
Pääsääntöisesti tärkeintä joulunvietossa on vastaajien mukaan yhdessä perheen kanssa vietetty aika ja toissijaisesti itse herkuttelu.
Neljä prosenttia vastaajista oli ilmoittanut, etteivät vietä joulua lainkaan.
HKScanin vuosittaisessa joulukyselyssä tiedustellaan joka kerta sitä, mitä ruokia joulupöydästä tulisi ehdottomasti löytyä.
Kinkku on pitänyt pintansa vuosien saatossa ja löytyy sijalta yksi. 73 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kinkun on joulupöydästä löydyttävä.
Top 10 suomalaisten joulupöydän herkkusuosikit
1. Kinkku
2. Porkkanalaatikko
3. Lanttulaatikko
4. Perunalaatikko
5. Joulupuuro
6. Graavilohi
7. Piparit
8. Sinappi
9. Joulutortut
10. Glögi
Listalla alaspäin viime vuosista ovat liikkuneet kuitenkin osa vanhoista klassikoista, kuten piparit, joulutortut sekä rosolli.
Kinkkujen kokoluokassa suosio on kohdistumassa vahvasti pienempiin kokoihin.
Lue myös: K-ruokakaupoissa havaittiin iso ilmiö: Suomalaiset hamstraavat nyt mätiä – syynä tämä hittiresepti?
Näin suomalaiset valmistavat kinkkunsa
Kyselyn perusteella noin 70 prosentilla suomalaisista on joulupöydässä siis kinkku. Seuraavaksi kyselyssä selvitettiin, miten suomalaiset kinkkunsa valmistavat.
– Minua yllätti, kun itse aina kuorrutan kinkun, että eikö puolet kinkun syöjistä todella tee niin, markkinointijohtaja Mikko Järvinen selittää.
Kyselyyn vastanneista 47,8 prosenttia tosiaan vastasi, ettei kuorruta kinkkua lainkaan. Sen sijaan 47,1 prosenttia kertoi turvautuvansa korppujauholeivitykseen ja loput muihin kuorrutteisiin.
Muita kuluttajien käyttämiä kuorruteita olivat muun muassa kaurarouhe, pesto ja parmesaani, aurajuusto sekä sinappi ja seesaminsiemenet.
HK:n lihakoulun suosikkikuorrutus on Järvisen mukaan pähkinävoi.
Ota resepti talteen: Pähkinävoilla kuorrutettu joulukinkku
Itse kinkun paistamisessa 49,8 prosenttia vastaajista kertoi kypsentävänsä kinkun paistopussissa ja 22,4 prosenttia ilman paistopussia. Vajaat 20 prosenttia kertoi ostavansa kypsän kinkun.