Joka kolmas suomalainen syö nykyisin enemmän kasvipohjaista ruokaa kuin viisi vuotta sitten. Erityisesti fleksaajat ovat kasvattaneet kasvispohjaisten tuotteiden kulutusta, mutta mitä tarkoitetaan fleksaamisella?
Kasvipohjaisten ruokatuotteiden kulutus on kasvanut merkittävästi Suomessa, selviää Oatlyn teetättämästä, kansallisesti edustavasta kyselytutkimuksesta. Suomalaisista 32 prosenttia syö enemmän kasvipohjaista ruokaa nyt kuin viisi vuotta sitten.
Kulutus on kasvanut erityisesti fleksaajien (38 prosenttia) ja kasvissyöjien (31 prosenttia) keskuudessa, kerrotaan yrityksen tiedotteessa.
Suomalaisista kuusi prosenttia määritteli itsensä kyselytutkimuksessa juuri fleksaajiksi ja 81 prosenttia sekasyöjiksi. Mitä tarkoitetaan fleksitaarisella ruokavaliolla ja miten se eroaa sekasyönnistä?
Lue myös: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä – lääkäri perustelee, miksi
Mitä eroa on fleksaamisella ja sekasyönnillä?
Sekasyöjä on henkilö, joka syö sekaravintoa eli sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita – niin kasviksia, lihaa, kalaa, munia kuin maitotuotteitakin, määritellään Kielikellon artikkelissa.
Fleksitaarisessa ruokavaliossa pääpaino on taas nimenomaan kasvipohjaisissa tuotteissa, mutta satunnaisesti kulutetaan myös lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita.
– Ottaen huomioon, että fleksausruokavalio sopii lähes kaikille, voisi fleksaajien osuus suomalaisista kasvaa vieläkin suuremmaksi. Toisaalta pieni fleksaajien osuus saattaa johtua siitä, että ihmiset eivät vielä tunnista tätä termiä kovin hyvin, kognitiivisen psykologian ja neurotieteen dosentti ja tutkija Jaana Simola Helsingin yliopistosta arvioi tiedotteessa.
Kyselytutkimuksen perusteella 66 prosenttia suomalaisista ei ollut ikinä kuullutkaan fleksitaarisesta ruokavaliosta ja 16 prosenttia ei ollut täysin varmoja, mitä termillä tarkoitetaan.
Suurimmalle osalle fleksaajista ja sekasyöjistä oman ruokavalion määritteleminen tietyllä termillä ei ole kyselyn perusteella kovinkaan tärkeää.
Viidennes suomalaisista kuitenkin viettää kyselyn mukaan mieluiten aikaa ihmisten kanssa, jotka jakavat heidän kanssaan samanlaisen ruokavalion. Lähipiirin ruokavaliolla oli eniten merkitystä vegaaneille, joista yli puolet viettää aikaa juuri toisten vegaanien kanssa.
Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Statista Oatlyn toimeksiannosta helmi-maaliskuussa 2022. Kysely tehtiin sekä Suomessa, Ruotsissa että Hollannissa. Suomessa kyselytutkimukseen osallistui yhteensä 1067 ihmistä. Otos on kansallisesti edustava.
Lue myös: Tutkimus: Valkoisen riisin ja pastan haitat sydämelle samankaltaiset kuin roskaruoalla
Lue myös: Tällainen ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäiseen kuolemaan – havainnot vahvistuivat entisestään
Katso myös: Keliaakikkoperheen talous: Näin paljon kolmen lapsen yksinhuoltajaäidillä menee kuukaudessa rahaa ruokaan
1:39
Lähde: Oatly