Tällainen ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäiseen kuolemaan – havainnot vahvistuivat entisestään

2:10img
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, millaiset tekijät altistavat perussairauksille.
Julkaistu 25.08.2022 20:20

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Runsaasti punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä sydänperäisiin kuolemiin.

Lihapainotteinen ja paljon punaista lihaa sisältävä ruokavalio voi suurentaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, tuore tutkimus osoittaa. Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta havainnot vahvistavat näyttöä entisestään.

Tutkimuksessa käytettiin brittien biopankkiaineistoja, joista poimittiin tietoja 180 000 aikuisesta, jotka eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja tai syöpää yhdeksänvuotisen seurannan alkaessa.

Seurannan aikana 3 600 osallistujaa menehtyi. Näistä 655 johtui sydän- ja verisuonitaudeista, 290 sepelvaltimotaudista ja 150 aivoverenkiertohäiriöstä.

Lue myös: Oireeton tila uhkaa jopa miljoonan suomalaisen terveyttä – asiantuntija kertoo, milloin hälytyskellojen pitäisi soida: "Tosi tärkeä hetki"

Punaisen lihan vähentäminen pienensi riskiä

Eniten eli vähintään kolmesti viikossa punaista lihaa syövät menehtyivät sydän- ja verisuonitauteihin viidenneksen, sepelvaltimotautiin puolet ja aivoverenkiertohäiriöihin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät punaista lihaa korkeintaan noin kerran viikossa.

Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun osallistujien muu ruokavalio ja geneettiset sairastumisriskit huomioitiin. Analyysi viittasi myös siihen, että punaisen lihan vähentäminen ja korvaaminen siipikarjalla tai viljoilla pienensi riskiä menehtyä seurannan aikana.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Runsas lihansyönti on yhdistetty terveysongelmiin monissa tutkimuksissa aiemminkin. Punaisen lihan ja varsinkin teollisesti prosessoidun makkaran ja leikkeleiden runsas syöminen voi altistaa sydän- ja verisuonitautien lisäksi muun muassa diabetekselle. Osittain yhteydet selittynevät itse lihalla ja sen sisältämällä rasvalla, mutta monissa lihatuotteissa on myös paljon suolaa, mikä lisää terveysriskejä. Myös ruoan valmistustavalla on väliä. Grillattu ja paahdettu punainen liha on epäterveellisintä.

Lue myös: Tutkimus: Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja elät jopa 10 vuotta pidempään

Lue myös: Korkea verenpaine? Tutkimus selvitti toimivan apukeinon – tee tämä muutos

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys