Sipuli-itkun välttämiseksi on monia eri teorioita ja keinoja, mutta syitä itkulle ei ole läheskään yhtä montaa.
Sipulit ovat erottamaton osa ruoanlaittoa. Niiden leikkaaminen ei ole kuitenkaan monien lempihommaa, sillä silmistä alkavat vuotaa kyyneleet. Kyyneleiden valumisen estämiseksi on kehitetty monia erilaisia niksejä, kuten sipulin pakastaminen ennen leikkaamista, terävän veitsen käyttäminen tai leipäpalan laittaminen suuhun. Mutta mistä itkemisilmiö oikein johtuu?
LUE MYÖS: Käytätkö sipulia oikein? Tämä ero on pilkkomisella, kuutioimisella ja hientontamisella
The Conversation-julkaisun mukaan kaikki vihannekset vapauttavat kitkerältä maistuivia polyfenoli- kemikaaleja, kun ne vaurioituvat, esimerkiksi juuri vihanneksia leikatessa. Se on kasvien tapa suojautua nälkäisiltä saalistajilta.
Sipuleissa on tämän kemikaalin vielä voimakkaampi muoto, propanethial-s-oxide, joka haihtuu helposti vapautuessaan. Aine pääsee nopeasti silmiin, jossa se sekoittuu veden kanssa luoden propeenisulfeenihappoja, jotka ärsyttävät sarveiskalvoa. Happo ei ole niin pienenä määränä vaaraksi, se vain saa ihmisen itkemään. Aivot antavat käskyn tuottaa kyyneliä, jotta ärsytys lakkaisi.
Myös paljon keskustelua on herättänyt se, miksi osa sipuleista aiheuttaa voimakkaamman itkemisreaktion kuin toiset. Syitä ovat mahdollisesti kasvimaan maaperä ja kasvuolosuhteet, jotka vaikuttavat maan rikkipitoisuuteen.
Makeammissa sipuleissa on myös sanottu olevan vähemmän silmiä ärsyttäviä kemikaaleja, mutta oikeasti ainoa tapa tietää, kuinka paljon yksittäinen sipuli itkettää, on leikata se palasiksi.
Jos sipuli ärsyttää silmiä erityisen paljon, kannattaa kokeilla esimerkiksi suojalaseja, keittää sipuli ensin, laittaa kynttilä palamaan sipulin viereen tai juoksuttaa vettä ensin sipulin päälle. Makuja-sivusto on jo aiemmin paljastanut tehokkaimman tavan välttää itkeminen.
Lähteet: Business Insider, The Conversation, National Geographic
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.