Suolakekseissä on eroja.
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia suolakeksejä. Perinteiset suolakeksit ovat juustolautasilta ja illanistujaisista tuttuja naposteltavia, mutta mitä ne oikeastaan pitävät sisällään?
Vertailimme suolakeksien ravintosisältöjä ja melkoisia eroja löytyi muun muassa tuotteiden rasvapitoisuuksissa.
Lue myös: Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka: "Oleellisin asia, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä"
Suolakeksien ravintosisältö voi yllättää
Tuotevertailu paljastaa, että suolakeksit voivat olla sipsejäkin suolaisempia ja sisältää yllättävän paljon piilosokereita.
Ravintoarvot/ 100g – tuote: | Tuc Original suolakeksi | Ritz Original suolakeksi | Pirkka suolakeksi | Snack Day suolakeksi |
Rasvaa/ josta tyydyttynyttä: | 19 g/ 9 g | 23 g/ 11 g | 20 g/ 2 g | 18 g/ 1,5 g |
Hiilihydraatteja/ joista sokereita: | 67 g/ 7,1 g | 60 g/ 8,5 g | 67 g/ 5,2 g | 63 g/ 5,2 g |
Proteiinia: | 8,3 g | 7,7 g | 7,3 g | 10 g |
Suolaa: | 1,7 g | 1,3 g | 1,4 g | 1,5 g |
Suolakeksien tyydyttyneen rasvan määrä vaihtelee myös suuresti. Tuc- ja Ritz-suolakeksit valmistetaan palmuöljyyn, jolloin tyydyttyneen rasvan osuus on huomattavasti suurempi. Pirkan suolakekseissä käytetään auringonkukkaöljyä ja Lidlin Snack Day -suolakeksit valmistetaan puolestaan rapsiöljyä hyödyntäen.
Suolakeksit puolestaan makeutetaan glukoosisiirapilla, glukoosi-fruktoosisiirapilla tai tärkkelyssiirapilla. Tämä nostaa tuotteiden sokeripitoisuutta.
Suolaa suolakekseissä on myös runsaasti. Jokainen tuote sisältää saman verran tai enemmän suolaa kuin esimerkiksi Taffelin perinteiset perunalastut (suolaa 1,3 g/ 100 g).