Tiesitkö tätä vesimelonista? Herkkuhedelmällä monia terveyshyötyjä
Vesimelonia kelpaa syödä.
Vesimeloni paitsi maistuu mukavan makealta, on myös täynnä monenlaisia hyödyllisiä ravintoaineita. Healthline-sivustolla kerrotaan, millaisia hyödyllisiä terveysvaikutuksia melonin mutustamisella voi olla.
Pysyt paremmin nesteytettynä
Suurin osa vesimelonista on vettä, joten se on nesteytyksen kannalta oiva valinta.
Suuri vesipitoisuus tekee vesimelonista vähäkalorisen herkun. Vähäkaloristen elintarvikkeiden syöminen voi auttaa painonhallinnassa pitämällä olon kylläisenä pidempään.
Täynnä ravintoaineita
Vesimeloni sisältää monia ravintoaineita, kuten kaliumia, magnesiumia sekä A- ja C-vitamiineja.
Se on myös hyvä sitrulliinin lähde. Se on aminohappo, joka voi parantaa liikuntasuorituskykyä. Se voi myös vähentää lihaskipuja.
Lisäksi vesimeloni sisältää antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, karotenoideja ja lykopeenia.
Lykopeenin hyödyt
Useilla vesimelonista saatavilla yhdisteillä, kuten lykopeenilla, voi olla syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.
Lykopeenin saannin on esitetty voivan olla yhteydessä pienempään riskiin sairastua joihinkin syöpätyyppeihin, kuten eturauhas-, paksu- ja peräsuolensyöpään. Tutkimustulokset ovat kuitenkin vaihtelevia.
Lykopeenin uskotaan vaikuttavan niin, että se alentaa veren insuliinin kaltaisen kasvutekijän (IGF) tasoja, joka on solujen jakautumista edistävä hormoni. Aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimustietoa.
Voi parantaa sydämen terveyttä
Monet vesimelonin sisältämät ravintoaineet voivat tukea sydämen terveyttä. Elämäntapatekijät, kuten ruokavalio, voivat pienentää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä alentamalla verenpainetta ja kolesterolitasoja.
Tutkimukset viittaavat siihen, että lykopeeni voi auttaa alentamaan kolesterolia ja verenpainetta, jotka molemmat ovat keskeisiä sydän- ja verisuoniterveyden kannalta.
Vesimeloni sisältämä aminohappo sitrulliini voi lisätä typpioksidipitoisuutta elimistössä ja auttaa verisuonia laajenemaan, mikä alentaa verenpainetta.
Magnesium, kalium sekä A-, B6- ja C-vitamiini voivat myös auttaa sydäntä ja yleistä terveyttä.
Alla olevalla videolla kerrotaan, saako heti ruoan jälkeen mennä uimaan. Juttu jatkuu videon alla.
Voi vähentää tulehdusta ja oksidatiivista stressiä
Tulehdus on monien kroonisten sairauksien keskeinen aiheuttaja.
Vesimelonin antioksidanttien, lykopeenin ja C-vitamiinin yhdistelmä voi auttaa vähentämään tulehdusta ja oksidatiivisia vaurioita. Terveyskirjasto kuvaa oksidatiivisen stressin tavallista runsaampien sytotoksisten hapettimien ja vapaiden radikaalien soluille ja koko elimistölle aiheuttamaksi rasitukseksi. Oksidatiivinen stressi on yhdistetty moniin kroonisiin sairauksiin.
Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta, mutta antioksidanttina lykopeenin on esitetty voivan myös viivästyttää Alzheimerin taudin puhkeamista ja etenemistä.
Hyötyä luille ja nivelille
Vesimeloni voi hyödyttää myös luita ja niveliä. Se sisältää beetakryptoksantiinia, joka voi suojata niveliä tulehduksilta.
Tämä voisi Healthlinen mukaan viitata jopa siihen, että ajan mittaan tulehduksen väheneminen voi suojata osteoporoosin ja nivelreuman kaltaisista sairauksilta. On kuitenkin hyvä huomata, että tutkimustietoa on rajallisesti.
Näin teet helpon ja terveellisen vesimeloniherkun kotona. Juttu jatkuu videon alla.
Saattaa auttaa silmiä
Vesimelonin sisältämän lykopeenin rooli antioksidanttina ja anti-inflammatorisena yhdisteenä voi auttaa ehkäisemään silmänpohjan ikärappeumaa.
Jälleen Healthlinen artikkelissa huomautetaan, että tutkimustietoa tarvitaan lisää.
Voi edistää ihon terveyttä
A- ja C-vitamiinit ovat tärkeitä iholle. C-vitamiini auttaa kehoa tuottamaan kollageenia, joka pitää ihon joustavana ja hiukset vahvoina.
A-vitamiini on myös tärkeä terveelle iholle, sillä se auttaa tuottamaan ja korjaamaan ihosoluja.
Kaikille vesimeloni ei sovi
Vesimelonia ei luonnollisesti kannata syödä, jos siitä saa allergisia oireita. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sivuilla kerrotaan, että allergiareaktiot melonille ovat kuitenkin harvinaisia.
Lisäksi esimerkiksi FODMAP-ruokavaliossa vesimelonin saantia rajoitetaan.
Kirjainyhdistelmä FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä suolistossa huonosti imeytyvät hiilihydraatit voivat olla syynä ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän ilmavaivoihin, turvotukseen ja kipuihin.
Katso myös video: Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä voivat helpottaa oloa?
Lähde: Healthline
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti